2024. július 18., csütörtök

A kívánságlista volt a döntő

A hétfőn megtartott pótiratkozás után lényegesen nem változott a középiskolai iratkozási helyzetkép

Hétfőn pótiratkozást tartottak a középiskolákban, a minisztériumi adatok (a www.upis.mps.sr.gov.yu honlapon) azt bizonyítják, hogy nem sokat változott a korábbi állapot, vagyis a kívánságlista alapján legtöbb általános iskolát fejezett diák beiratkozhatott a középiskolák valamelyikébe. A magyar tagozatokon ismét bebizonyosodott, hogy országszerte a közgazdasági és az egészségügyi középiskolák iránt van a legnagyobb érdeklődés.

Az adai Műszaki Iskolában a számítógépes elektrotechnikusi szakra 28-an iratkoztak, fémesztergályos szakra 11-en, villanyszerelőire 8-an, villamosgép és villamoskészülék-szerelő szakra 6-an, gépésztechnikus számítógépes szerkesztő szakra 26-an, számjegyvezérlésű gépek fémesztergályosa szakra 11-en, ruhakészítő-szabó szakra 10, ruhakészítő-kötő 2, tetőfedő 12, építésztechnikus-magasépítészet syakra 11-en.

Törökkanizsán a magyar tannyelvű gimnáziumi osztályba sem iratkozott újabb tanuló, tehát a 30 férőhelyre 9 tanuló iratkozott be. A Dositej Obradović Szakközépiskolában 19-en iratkoztak be a gépjárművezetői szakra, 15-en szakácsnak, ez a két tagozat megnyílik, pincér szakra azonban csak egy tanuló iratkozott, a tagozat nyilván meg sem jelenik.

Nagybecskereken a gimnáziumba nincs újabb jelentkező, de a 19-es létszám is elegendő az osztály megnyitásához a magyar tagozaton, a közgazdasági-kereskedelmiben 9-en iratkozhatnak még kereskedőnek. Az egészségügyiben fodrász szakra 9-en iratkoztak, viszont a borbély szak érdeklődés híján meg sem nyílik. A városban 19-en iratkoztak az elektrotechnikusi számítógépes szakra, a mezőgépkezelő szak iránt viszont nem volt kellő érdeklődés, ide csak 4-en iratkoztak.

A zombori egészségügyi középiskola gyógyszerészeti szakán betelt a létszám, a gimnáziumban azonban őszre 13-an kezdik meg tanulmányaikat, a meghirdetett 30 hely több mint fele tehát betöltetlen. A számítógépes elektrotechnikusi szakon még 15 férőhely szabad a magyar tagozaton.

A magyarkanizsai középiskolában sem változott a helyzet, legtöbb szakot nem töltöttek fel a fiatalok a mezőgazdasági gépkezelő és -szerelő szakra 16-an, a kertész/virágkertész szakra csak 4-en, az élelmiszerkészítő szakra 12-en jelentkeztek, stb.

A topolyai gimnáziumba 27-en iratkoztak, a Sinkovics József középiskola magyar nyelvű tagozatai közül csupán a női fodrászat telt meg, de a négyéves gépjárműtechnikusi szak iránt is nagy volt az érdeklődés, 22-en iratkoztak be. A mezőgazdasági iskolában főleg a mintatagozatok iránt volt nagy az érdeklődés.

A zentai község összes középiskolájában – gimnáziumban, közgazdasági és egészségügyi középiskolában – sikerült betölteni a magyar tagozatokon a férőhelyeket.

A csókai Vegyészeti és Élelmiszeri Középiskolában a minisztérium adatai szerint a pék és a férfifodrász szak iránt egyáltalán nincs érdeklődés, a 15-15 helyre 1-1 tanuló iratkozott, az élelmiszertermelő szakon sem sokkal jobb a helyzet, mert 3-an iratkoztak a 15 helyre, a gyógyszeripari technikus szak iránt nagyobb volt az érdeklődés, 21-en iratkoztak a 30 helyre.

Az újvidéki középiskolák közül csak az egészségügyi telt be, a Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola egyetlen magyar nyelven nyílt szakán a számítógépes elektrotechnikusi képzésen 30 helyett 20-an, a Svetozar Marković Gimnáziumban pedig a pótiratkozás alkalmával csak egy tanuló iratkozott, tehát 13-an kezdik meg tanulmányukat a 30 helyett.

A futaki mezőgazdasági középiskola magyar tagozatán a meghirdetett 30 helyre pusztán 10 diák jelentkezett az első körben, de 7-en iratkoztak be a minisztériumi adatok szerint.