2024. július 18., csütörtök

Kiskorúak/nagykorúak megrontása

TÉVÉJEGYZET

Biztosra veszem, hogy Önnek is van tippje: mit tiltana le a képernyőről akár 12 órára. Nekem is van ötletem, de mit sem ér. Csak olyan hatóságnak áll jogában döntést hozni, mint a Köztársasági Műsorszórási Tanács, vagy Magyarországon az ORTT. Ez utóbbi él is hatalmával, kb. két hete az RTL Klubot sújtotta 12 órás elsötétítéssel egy délutáni kibeszélőshow miatt. A média szerint példátlanul szigorú ez a büntetés, amit az RTL Klub nyakába varrtak a Mónika Showban tárgyalt szexuális és obszcén tartalmú témák miatt. Majtényi László, a testület elnöke „halmazati büntetésként" aposztrofálta az ítéletet, mert a grémium úgy látta, a korábbi, rövidebb időre szóló elsötétítések nem érték el a céljukat, a csatorna nem változtatott gyakorlatán...

Aztán a TV2-t is elsötétítéssel szankcionálta az ORTT a héten egy délután sugárzott, „12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott” műsor miatt, melyben kiskorúak megrontásával foglalkoztak. (Az Országos Rádió és Televízió Testület eddig sem volt túl népszerű a tévécsatornák körében, a legújabb büntetései pedig valószínűleg még inkább rontanak népszerűségi indexén...)

Egyes források bizton állítják időnként (legutóbb májusban hallottam), hogy lekerül a tévé képernyőjéről az irigylésre méltó, 1500. adásán túl levő Mónika Show. A nézettségi adatok azonban mást mutatnak. A statisztika szerint a Mónika Show igenis tartja magát, és általában nagyobb nézettséget produkál, mint a konkurens adón futó Joshi Bharat. Az RTL Klub azonban mázlistának számít: a nagyobb százalékot biztosító különbséget baszdmegezések és verekedések teremtik meg. A Jerry Springer nevével fémjelzett talkshow irányvonalát egyre inkább követő műsor a (többször is) szárnyra kapott hírekkel ellentétben nyilván nem szűnik meg, így „élvezhetjük” tovább a „két ember kell a probléma megoldásához"-jellegű tanulságokat. Joshi szívszaggató történetekkel próbálkozik fellendíteni a nézettséget, bár azért egy kis vita és egy-egy pofon ott is előfordul. Viszont egy biztos: minden megoldható. Főleg az ő műsorában, ott is akkor, ha felhúzza a szemöldökét és széttárja a karját. S ezt nem is csinálja rosszul.

A nézők is tartják a frontot, még a stúdióban ülők is. Sőt, még jobbak is, mint azok a Jerry Springer-féle show-ban. A tengerentúli talkshow-változatban ugyanis a nézők képesek tapsviharba kitörni egy-egy verekedés után. Ott mondhatni ünneplik a balhézó vendéget. Itt még nem, de gondolom, nem sokat kell várni erre sem, hisz nyugatmajmolásban verhetetlen ez a térség. Hacsak... Hacsak az ORTT nem lép fel komolyabban.