2024. július 18., csütörtök

Puskalövés nélkül

Csorba Béla magánkiadványának temerini bemutatója az Illés-napi rendezvénysorozat keretében

A temeriniek az első világháborúban témájára összegyűjtött fényképek kiállításmegnyitója és Ivánovics Tünde–Fábri Géza–Lipták Dániel népzenei hangversenye közé illesztették az Illés-napi ünnepségsorozat szervezői Csorba Béla író, tanár, politikus új könyvének bemutatóját. Nemcsak a „besorolás”, hanem a helyszín is jó volt: a temerini Tájház immár hagyományosan otthont ad az Illés-napi, és egyáltalán a nyári rendezvényeknek, csakúgy a csütörtök esti időpont, hiszen Illés-nap tájékán a helybeliek szívesen veszik ki részüket a közösségi programokból, ezenkívül sok elvándorolt temerini is erre az időpontra időzíti itthon-tartózkodását.

Csorba Béla Puskalövés nélkül című könyve magánkiadásban jelent meg, a közönség először láthatta, és vásárolhatott belőle. Ternovácz István újságíró szólt a kötetről, majd faggatta nagy számú érdeklődő előtt szerzőjét. Kettejük beszélgetéséből derült ki, hogy az új kiadvány lényegében a délvidéki magyarok múlt századbeli történetét kíséri végig, azt a traumákkal terhelt időszakot, melyet a történelemírásnak máig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Épp ezért rendkívül fontos minden adalék, mely a tisztánlátást szolgálja.

Pénteken délelőtt a Gulyás csárdában a képzőművészethez közelállók gyülekeztek, ugyanis a természetfotóiról ismert Balog István megnyitotta Matuska Ferenc keramikus önálló kiállítását, melyet a TAKT 25 éves jubileuma jegyében rendeztek.

A temerini Illés-napi rendezvények ma, szombaton a kisdiákok történelmi vetélkedőjével (Tájház, 10 óra), a Kertbarátkör és a méhészegyesület terménybemutatójával (telepi iskola, 15 óra), borkóstolóval (Vindulo borház, 16 óra), iparosszerszámok bemutatójával (iparosok otthona, 17 óra), és a keresztúti ájtatossággal (Kálvária, 20 óra) folytatódik. Vasárnap a Nagybara partján egész napos horgászati foglalkozás, kiállítás lesz, majd 13 órakor fogadják a testvérvárosok küldöttségét az Első Helyi Közösség otthonában, 16 órára várják a Temerinből elszármazottakat a Tájházba, 19 órakor pedig a testvértelepülések néptáncegyüttesei adnak közös műsort a színházteremben. Végül 21 órai kezdettel a fiatal helybeli rockegyüttesek második találkozóját tartják meg a Jegricska partján.

@sz = N-a