2024. július 18., csütörtök

A Tanyaszínház krónikája

Szombaton a vándortársulat esti bemutatója előtt Kavillón bemutatják Czérna Ágnes: Tanyaszínház 1978–2008 című kötetét

– A Tanyaszínház idei kavillói premierje reményeink szerint nemcsak Ferenc Judit Különös ajándék című balladájának ősbemutatójáról marad emlékezetes, hanem arról is, hogy megszületett a társulat harminc évadának krónikája – jelentette be Bordás Győző, az újvidéki Forum Könyvkiadó szerkesztője. A Tanyaszínház történetét megalakulásától, 1978-tól egészen 2008-ig Czérna Ágnes fiatal magyarkanizsai (immáron) színháztörténész dolgozta fel, a kiadványt a Forum Könyvkiadó adta közre. A szerző a kiadó idén januárban lezárult 35 évnél fiatalabb szerzők pályázatának egyik nyertese.

A mintegy 240 oldalas könyv bevezető tanulmányában a szerző értékeli mindazt, ami a Tanyaszínházban eddig történt, jelzi a csúcsokat, és a kevésbé sikeres pillanatokat egyaránt. Mindezt 300 lábjegyzettel támasztja alá, a szerző ennyi cikket, könyvet, kéziratot használt fel a történet megírásához, amihez alapul szolgált többek között megboldogult Keszég Károly kéziratos hagyatéka is, ugyanis a kilencvenes években Keszég Károly is könyvet akart készíteni a társulatról. A kötet érdekessége, hogy mintegy 100 fotóval – főleg Dormán László és Mikus Csaba fotóival –, mintegy képes krónikáját adja a Tanyaszínház három évtizedének. Az utóbbi években Londonban élő, sokoldalú szerző megszólaltatja a színházalapítókat, többek között Kovács Frigyest ,Hernyák Györgyöt, de Magyar Attilát is, aki húsz éve vezeti a vándortársulatot.

Olyan munkáról van szó – hívta fel a figyelmünket Bordás Győző –, amelyet a szombathelyi Savaria University Press kiadó beiktatott a saját színháztörténeti sorozatába. A szombati kavillói bemutatón a kiadó képviselőin kívül jelen lesz Sirató Ildikó, az Országos Széchényi Könyvtár színháztudományi tárának a vezetője, a könyv egyik recenzense is. A bemutatót szombaton Kavillón 20.30 órakor tartják, ahol a kötet megvásárolható lesz 500 dináros áron. A helyszínen lesz a kiadó Könyvbusza, csakúgy mint július 27-én Topolyán, és 31-én Magyarkanizsán, ahol ugyancsak bemutatják Czérna Ágnes kötetét.