2024. július 18., csütörtök

Csak kurtítással lehet túlélni

A tartományi költségvetés alig 23 százalékban valósult meg – Gondok a kisebbségi művelődési intézmények finanszírozásában is

A nemzeti tanácsokról szóló törvény és a kisebbségi művelődési intézmények pénzelése volt a téma tegnap a tartományi kisebbségi tanács összejövetelén. Józsa Lászlót, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét kértük fel a zárt ülés utáni nyilatkozatra.

– Kölcsönösen tájékoztattuk egymást a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadásáról szóló hírekről és folyamatokról – mondta Józsa László, az MNT elnöke.

– A jelenlevők egyöntetűen üdvözölték, hogy a parlament elé került a kérdés, és ha nem is tökéletes, de mégis kielégítő tartalommal, az ellenvéleményeket figyelmen kívül hagyva mégis egy fontos törvény fog majd megszületni. Értesüléseink szerint talán már a jövő hét folyamán a parlament dönt a törvényről. A továbbiakban a különféle titkárságok támogatási politikájában beállott költségvetési problémákról számolt be a tartományi kormányfő és a pénzügyi titkár, ez pedig a tartományi költségvetés bevételi oldalának sajnálatosan alacsony megvalósulása. Arról van ugyanis szó, hogy a tartományi költségvetés bevételi oldala jóval a féléven túl eddig mintegy 23 százalékban valósult meg. A tartományi kormány bizonyos prioritásokat állított fel ebben a helyzetben, elsősorban a közvetlen költségvetési felhasználók: szervezetek és intézmények, tehát a kisebbségi kulturális intézmények, színházak, és egyéb intézmények között. Tudni kell, hogy a személyi jövedelmek nem tartoznak ide, hanem a programtevékenységek finanszírozásáról van szó. Gyakorlatilag azzal kell szembesülnünk, amit mindannyian sejtettünk, hogy 2009-ben nem várható sokkal több, minthogy a költségvetés bevételi oldala a tartományban 38 százalékos mértékben fog megvalósulni. Ez, mondani sem kell, rendkívül kevés, de tévedés nincs, mert ezt a tartományi kormányfő és a tartományi pénzügyi titkár jelentette be. Ez a szomorú valóság, ami a tartományi finanszirozású, a nemzeti kisebbségek művelődési intézeteit érinti, a mi esetünkben a Forum Könyvkiadó Intézetet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet másként a folyó költségvetési évet a programok megkurtítása nélkül túlélni, hiszen egyszerűen elvonnak a tartomány folyószámlájáról, ha nem tévedek mintegy 280 millió dinárt. Tehát a költségvetési bevételek egy része is meg van kérdőjelezve a tartomány számára. Tudtuk, hogy súlyos gondok vannak, de ma ezt hivatalosan is közölték velünk. A helyzet válságos, óriási a probléma, és világos, hogy nem lehet igéretekkel ámítani tovább senkit. A tanács tagjai annyiban maradtak, hogy a pénzügyi és művelődési titkárság pontosítja a reálisan rendelkezésre álló támogatás összegét. Egyúttal kilátásba helyeztük azt, hogy az érintett titkárok a nemzeti tanácsok bevonásával egy újabb egyeztető megbeszélést tartanak az adatok megszületését követően annak érdekében, hogy a kulturális és a kisebbségi tárca által kiírt, vagy kiírandó pályázatok reális támogatási keretét meghatározzák.

Kérdésünkre az MNT elnöke kifejtette, hogy a médiát közvetlenül nem érinti ez a bejelentés, mert a tájékoztatási eszközök esetében máshol van a baj. A csökkentés a médiát nem érinti, vagyis nem az összegben, hanem a folyósítás ütemében van a probléma. A Magyar Szó esetében például már eddig is közel egy hónapot csúszik a tartományi dotáció.