2024. július 18., csütörtök

Segélykérés az elvándorolt rokontól

TÉVÉJEGYZET

„Saját anyám, apám, rokonaim látom a templomban, ahogy szétnézek” – mondta az ujgur küldöttség egy tagja a 2006-os csíksomlyói pünkösdön. Ha nem is nagy gyakorisággal, de megjelennek ujgurok vendégként a magyar vidékeken; népük ugyanis a mai napig rokonként emlegeti nemzetünket. Az ujgur köztudatban minket Nyugatra vándorolt rokonként tartanak számon. Az egykori hun birodalom örökösei közül csak minket ismernek el leszármazottnak, a mongol törzseket már nem.

Hasonlóan a magyarok részéről is egyre többen fordulnak meg Kína nyugati vidékein, közöttük dr. Cey-Bert Róbert Gyula gasztronómus és őstörténész, dr. Horkovics-Kováts János, a Magyarok Világszövetsége rokon népek felé való kapcsolattartásának felelőse, és mások, akiket kedden sok minden egyéb között a Duna TV-n láthattunk, az ujguroknak szentelt tematikus napon. Rendkívül frissítően tudnak hatni számomra a Duna TV eme bizonyos tematikus napjai, főleg ha a téma vonzó. Nyáridőben – szabadságidőben pedig különösen tisztelni tudom az effajta igyekezetet.

Az ujgurokról pedig nagyon keveset tudtunk mindaddig, amíg nem is túl rég a híradók főszereplőivé nem váltak, mint a kínai leigázó politika újabb áldozatai. Hogyemellett rokon nép is vagyunk, az úgy „mellesleg” derült ki sokak számára. Ez a tévés összeállítás szépen megvilágította az ujgurok küzdelmét a fennmaradásért, nyelvük, kultúrájuk, múltjuk és jövőjük megmentéséért.

Kínában ma mintegy tízmilliónyi ujgur él. Őseik a magyarokhoz hasonlóan íjas-lovas nép voltak, akiknek kultúrájában, szokásaiban is sok hasonló vonás volt a miénkkel. A fáma szerint később a magyarok nyugatra vándoroltak, az ujgurok pedig ősi hazájuk közelében maradtak és a muzulmán hitet vették fel. Eredetileg Mongólia északi részén élhettek, a törzsük része lehetett később a hun népek által ismertté vált törzsszövetségnek. Az i. e. 2. században vándoroltak mai szálláshelyükre és alapították meg Ürümcsit, amiért ma élet-halál harcot vívnak a kínaiakkal. Internetes honlapjukon (http://www.uygur.org/english.htm) a kínai hatóságok által végrehajtott kegyetlen vallatások, kínzások képeit is megnézhetjük, melyeket megrázóan ecsetelt Ümit Hamit, az Ujgurok Világszövetségének főtitkára a Duna TV-nek adott nyilatkozatában. Az ujgurok bíznak benne, hogy a távoli rokon, Magyarország, az EU tagjaként sokat segíthet, de abban is, hogy az ujgur nép léte, kultúrája, annak megmaradása vagy esetleges eltűnése a világ számára sem lehet közömbös. Biztos vagyok benne, hogy a jóérzésű emberek számára közel sem közömbös, de erősen kétlem, hogy Magyarország, vagy az EU bármit is segíteni tudna, hisz az ujgurokéhoz viszonyítva kevésbé kényes ügyeket sem tud megoldani. A nagy Kínával szemben pedig sokkal erősebb ellenfelek is meghunyászkodtak már. Erről a dalai láma talán hosszasan tudna mesélni.