2024. július 18., csütörtök

Alig maradt hely közköltségre

Az Újvidéki Egyetem 14 karára a júniusi iratkozási időszakban 6741 elsős iratkozott be, 1712 szabad hely maradt, ennek zöme költségtérítéses

Az Újvidéki Egyetem 14 karára a júniusi iratkozási időszakban 6741 elsős iratkozott be, akik közül 4335-en állami költségen tanulhatnak, 2406-an pedig saját költségen. Az iratkozás második, szeptemberi időszakára összesen 1712 szabad hely maradt, ebből 266 közköltséges. Az egyetemen a 2009/10-es tanévben némileg változott a meghirdetett helyek száma, ezúttal 4662 közköltséges és 4202 önköltséges helyet hirdettek meg a tavalyi 4617 (előtte 4291) helyett, illetve önköltséges kategóriában 4202-t az előző évi 3992 (előtte 4811) helyett. Az iratkozás első köre után elmondhatjuk, hogy a terv ezúttal is az állami költség terhén tanulók esetében teljesült, a 4662 helyből 4335-öt feltöltöttek, viszont önköltséges kategóriában a 4202-ből 1446 betöltetlen maradt.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a fiatalok idén is közel 90 százalékban feltöltötték a szabad helyeket az iratkozás első körében. A tanítói szakra összesen 35-en iratkoztak be (ebből 10 önköltséges), az óvóképző szakon pedig 7 szabad hely (csak önköltséges) maradt a 25-ből. Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén 1 önköltséges szabad hely maradt, összesen 24 hallgató iratkozott be, ebből 20 állami költségen tanulhat ősztől. A kar zsurnalisztikai tanszéke iránt idén is nagy volt az érdeklődés, 63-an iratkoztak be, ebből 31-en saját költségre. A nemzeti kisebbségek nyelvén 2-2 helyet fenntartanak, magyar nyelven az 1 költségtérítéses helyet feltöltötték, és maradt még 1 önköltséges hely. Furcsamód a karon egységes „elbírálásban” részesülnek a nemzeti kisebbségek, rendkívül aránytalan, hogy az itt élők lélekszámától függetlenül egyforma számú helyet hirdetnek a fiatal szlovák, ruszin, vagy magyar fiataloknak, akik a tantárgyak zömét szerb nyelven hallgatják a tanszéken. A Művészeti Akadémián idén magyar nyelvű színészképzés kezdődik, 9 fiatal iratkozott be, 1 szabad hely maradt, az is közköltséges.

Egyébként az Újvidéki Egyetem minden karán maradt szabad hely, csupán a költségtérítéses helyek töltődtek fel egyes karokon, így a jogi, orvostudományi, közgazdasági, testnevelési és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A többi karon a második körben államilag finanszírozott helyre is pályázhatnak azok a fiatalok, akiknek júniusban nem sikerült beiratkozniuk. Részletes adatokat a www.ns.ac.yu honlapon találhatnak.

Külön kell megemlíteni, hogy továbbra sem túl népszerű a hároméves szakfőiskolai képzés, a fiatalok inkább az egyetemi alapképzés felé orientálódnak. Az újvidéki karok közül a mezőgazdasági, orvostudományi, a Műszaki Tudományok Kara, a természettudományi-matematikai, és a Testnevelési Kar szervez effajta oktatást, az összesen 544 meghirdetett helyre 42 fiatal iratkozott, pl. a mezőgazdasági és a műszaki karra senki.

Az integrált tanulmányok iránt, amilyet a mezőgazdasági, az orvostudományi és a természettudományi-matematikai szervez, valamennyivel nagyobb az érdeklődés: 373 elsős iratkozott be (ebből 356 a költségvetés terhére), de még 122 hely szabad (16 az állam terhére).