2024. július 19., péntek

Összevont tagozatok nélkül

NAGYBECSKEREK

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tegnap délutánig nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a városban, valamint a hozzájuk tartozó szentmihályi és a lukácsfalvi iskolákban össze kell-e vonni a magyar alsós osztályokat vagy sem. Mint ahogy Karl Jenő igazgatótól hallottuk, a tanítást ma önálló magyar osztályokkal kezdik, mindhárom iskolában. Közben a helybeli Petőfi ME-ben, a VMSZ nagybecskereki irodájában, a CMH irodájában és az iskolában folytatódik az aláírásgyűjtés az önálló magyar osztályok megmaradása érdekében. Tegnap délig több mint százan írták alá a petíciót. Az aláírásgyűjtés tovább folytatódik.

Nem sokkal a tanév kezdete előtt Staniša Banjanin, a szerbiai oktatásügyi minisztérium közép-bánáti felelőse Žarko Obradović miniszternek, az osztályok létrehozásával kapcsolatos utasítására hivatkozva, szorgalmazta a magyar osztályok összevonását. Szerinte a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában a négy magyar alsós tagozatot kell(ene) összevonni (az elsőt a harmadikkal, a másodikosokat pedig a negyedikesekkel) kettőbe, Szentmihályon egy alsós tagozatot akart megszüntetni, a második és a negyedik összevonásával, Lukácsfalván pedig a két összevont (magyar) tagozatból formálnának egyet. Mivel időközben a Sonja iskolában megnőtt a magyar elsősök száma, úgy, hogy a harmadikosokkal együtt meglett a törvénybe szabott 21-es létszám, így itt már eleve nem lehet összevonni a tagozatokat. De a többi javasolt összevonásoknál is csak két-három gyerekkel van kevesebb, mint amennyit a törvény megkövetel.

Az „ésszerűsítés” kezdeményezése nagy elégedetlenséget váltott ki a szülők, tanárok, de az egész közvélemény körében. Mert Nagybecskereken még emlékeznek az 1990-ben véghezvitt megszorításokra, amikor anyagiakra hivatkozva több iskolában megszűnt a magyar tannyelvű oktatás. Ez végveszélybe sodorta a magyar oktatást Bánát legnagyobb városában. Sok évnek kellett eltelnie, mire részben sikerült visszaállítani a korábbi állapotokat.