2024. július 16., kedd

A nagyérdeműnek tisztelettel

Mira Banjac 80 éves születésnapját és 60 éves munkásságát ünnepelte a Szerb Nemzeti Színház közönsége

A nagyérdeműnek tisztelettel – ezt a címet adták a Mira Banjac 80. születésnapjára és 60 éves munkásságára megemlékező gálaestnek, amelyet szerdán este rendeztek meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. Hiába, a művészet mindenre képes, és az ügyes művész pedig tud élni a lehetőséggel, az alkalommal, felismeri a kínálkozó helyzetet, mert ehhez megvan az eszköze. Ezt bizonyította be Mira Banjac, amikor a tiszteletére rendezett emlékműsor után megköszönte barátainak, tisztelőinek, támogatóinak, mindazoknak, akik pályája során segítették, azt, amit érte tettek.

Ezzel a gesztussal egy estére Újvidék Vajdaság fővárosává vált, abban az épületben, amely mindössze néhány méterre van attól az óriástáblától, amelyen az olvasható: Gratulálunk, Újvidék főváros lett, amit egyébként papíron már régen megkérdőjeleztek, és megvontak. A közönség viszont annál nagyobb lelkesedéssel fogadta a színésznő életpályájára emlékező kétórás műsor végén azt, amikor Mira Banjac szelíden, de mégis daccal és az arcán elszántsággal az est végére pontot téve elszavalta a számára legkedvesebb verset, Miroslav Antić Vajdaságját. A közönség felállva, véget nem érő tapssal és ovációval köszöntötte az ünneplő dívát.

Az emlékműsort a Vajdasági Színházmúzeum szervezte és valósította meg, a Vajdasági Televízió és a tartományi illetékes titkárság hathatós támogatásával. A művésznőt köszöntötték egykori és mostani igazgatói, a színésztársadalom kiemelkedő alakjai, köztük DraganBjelogrlić, Petar Kralj, Dejan Mijač, Goran Paskaljević, Gorica Popović, Lazar Ristovski, Jelisaveta-Seka Sabić, Ružica Sokić, Sonja Stipić és Renata Ulmanski. MiloradĐurić tartományi oktatásügyi titkár megható beszédet mondott, s fellépett Đorđe Balašević is, aki az ünneplő művésznő kérésére elénekelte a Ne lomite mi bagrenje című kedvelt dalát.

Az est során számos üdvözlő táviratot olvastak fel, köztük Boris Tadić köztársasági elnökét, Rade Šerbedžija színésztársét és Velimir Bata Živojnovićét, aki számos filmben és színdarabban Mira Banjac férjét alakította. A műsor során a művésznő filmjeiből mutattak be ízelítőt, és kedveskedésként Biljana Ristić elénekelte a krušedoli kolostor himnuszát, azért ezt a dalt, mert Mira Banjac Krušedolban született.