2024. augusztus 18., vasárnap

Költözések hava

December közepén költözik új otthonába a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Art Mozi – A Gyermekszínház játszhat a Kosztolányi Színház megüresedő termében?

Napokon belül befejeződik a szabadkai Lifka Sándor mozi épületének felújítása. Itt kap új otthont a Lifka Sándor Art Mozi és a Kosztolányi Dezső Színház, amelyeknek még egy kis ideig a Mladost Ifjúsági, Kulturális és Művészeti Egyesület tulajdonában lévő épületben van a székhelyük. Az új lehetőségekről, változásokról érdeklődtünk az érintett intézményekben.

– Elérkezett végre a pillanat, amit nagyon vártunk. December közepén költözhetünk. A mozi a mostani helyünkön nagyon szerény körülmények között dolgozik. Az új hely, a Lifka Sándor mozi felújított épülete, kellemesebb környezet lesz, tisztességes moziterem várja majd a látogatókat 65 férőhellyel. Ez nagyjából annyi, amint ami itt van. Az eddigi tapasztalat az, hogy a mozi iránti érdeklődés világszinten csökkenő tendenciát mutat, a 65 hely ezért optimális kapacitást biztosít. A lehetőségekhez mérten fejlesztettük a technikánkat is, a hangminőség biztosan jobb lesz. Várhatóan az új helyiség lehetőséget ad kiállítások, közönségtalálkozók, irodalmi délutánok és egyéb hasonló programok szervezésére is – hallottuk László Edittől, a Lifka Sándor Art Mozi igazgatónőjétől, aki azt is elmondta, nem egyszerű dolog a filmek beszerzése: – A filmajánlat nemcsak tőlünk függ. Művészfilmek mellett sikerfilmeket is igyekszünk vetíteni, de vannak olyan belgrádi forgalmazók, amelyek sajnos nem hajlandóak velünk együttműködni, amíg még létezik a Suboticafilm.

A Kosztolányi Dezső Színház is abszolút pozitív változásként éli meg az új helyre költözést. UrbánAndrás igazgató elmondta, a szombati terembúcsúztató előadással, a Turbo Paradisóval lezárják azt a három évet, amelyet a Harambašić utcában töltöttek. Mint hangsúlyozta, az új helyen lényegesen jobb körülmények lesznek. Az eddigi helyen egy irodában zsúfolódtak össze, ezentúl a több iroda emberibb mozgásteret fog biztosítani. A felszerelésük a sajátjuk, ezt viszik magukkal az új otthonukba, de a színpadtechnika fejlettebb lesz, ennek révén pedig technikai értelemben vett komolyabb előadások is meghívhatóak és kivitelezhetőek lesznek majd. A férőhelyek száma a színház esetében sem változik nagyon, a mostanihoz hasonlóan az új helyen is 100–110 nézőt tudnak fogadni.

Az átköltözéssel tehát megüresednek a termek, amelyek új lakókra várnak. Lovas Ildikónak, Szabadka város tájékoztatási és művelődési tanácsosának kezdeményezése, hogy a Kosztolányi termét a Gyermekszínház kapja meg.

– Az én javaslatom az volt a polgármester felé, hogy amikor a Kosztolányi Dezső Színház átköltözik, ott marad egy jól bejáródott terem, és számomra logikus, hogy ha már ennyi éve terem nélkül működik a szabadkai Gyermekszínház, akkor ők menjenek oda. Ez lenne a normális. A város fizette eddig is a Kosztolányi albérletét, a Mladost egyesületnek is segítség, ha továbbra is fizeti az albérletet ez esetben a Gyermekszínháznak. A legtisztább történet az lenne, ha minderről majd a Városi Tanács döntene – mondta a tanácsos.

Lovas Ildikó javaslatával egyetért a Gyermekszínház vezetősége és az alkalmazottak is. S. Árokszállási Márta igazgatónő el is mondta, hogy ők maguk is harcolnak azért, hogy a megüresedett kosztolányis teremben játszhassanak, várhatóan már februártól.

– A Gyermekszínház adaptációja 2006-ban kezdődött. Vártunk évekig. Ez már a negyedik színházi idény, hogy nincs hol normálisan dolgoznunk. Hol a Népkörben, hol a Mladostban vihettük színre az előadásainkat. Azt szeretnénk, ha a kiköltöző Kosztolányi Színház helyére mehetnénk az előadásainkat játszani, amíg a mi színháztermünk nem készül el. Már kész a színpad és a zúgok. A Tartományi Nagyberuházási Alaptól a múlt héten kaptunk 3 millió 200 ezer dinárt, ezt a vízvezeték- és elektromos hálózat bevezetésére fordítjuk. Ezeket a munkálatokat most kezdték elvégezni. Mivel erősebb technikai felszerelésünk is lett, az áram bevezetésénél figyelni kell arra, hogy ennek megfelelően most erősebb hálózatunk legyen. Az elég drága, teljes műszaki felszerelésünk tehát már megvan, egy éve vettük, az említett munkálatok után ezek beszerelése következik. Azt, hogy mikorra készül el a színháztermünk, senki sem tudja biztosan megmondani, és én is inkább az adott állapotról, munkaszakaszról beszélek, minthogy kijelentéseket tegyek ezzel kapcsolatban. Az az érzésem, hogy a tartomány részéről megvan a szándék, hogy segítsenek nekünk, de hogy mikorra leszünk készen, az a pénzek érkezésétől függ.