2024. augusztus 18., vasárnap

kARTon a városról

Máris olvasható a szabadkai Fokus Alapítvány évente kétszer megjelenő kulturális folyóiratának, a kARTonnak a negyedik száma, amelynek témája ezúttal a város. Ahogy azt Fürstner Klára és Ana Patarčić szerkesztők elmondták, a város mint téma nagyon tágnak tűnik, és tervben is volt, hogy szűkítsék, de végül mégis úgy döntöttek, nem teszik ezt, hadd bontakozzanak ki az alkotók e széles spektrumú fogalom kapcsán.

Ahogy várható is volt, az írások a legkülönbözőképpen közelítettek a témához. A folyóiratban szerb és magyar nyelven versek, esszék is olvashatók, és a mostani szám az eddigi leggazdagabban illusztrált. A szerkesztők örömmel mondták, hogy az eddigi, már ismert írógárda mellett új szerzők is megjelentek, s szeretnék, ha tovább bővülne e kör, és ha a fiatalok, akik számára nyitott a folyóirat, bátran jelentkeznének írásaikkal, rajzaikkal.

A város témájú számnak ezúttal melléklete is van. A Fokus Alapítvány pályázatára beérkezett legjobb öko-horror történetek kaptak helyet egy külön antológiában. Ezt lapozhatjuk át a szabadkai középiskolákban, a könyvtárban, az alapítvány székházában, a könyvesboltokban és más nyilvános helyeken ingyen hozzáférhető kARTon mellékleteként.