2024. augusztus 18., vasárnap

Teremavató és bemutató

A The Beach című produkcióval köszönti új otthonát a Kosztolányi színház

A strand, ahol a profántól a szakrálisig zajlik a tisztulás (Fotó: Molnár Edvárd)

Mától új otthona van a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak. A felújított Lifka mozi épületében, a Fasizmus áldozatainak tere 5. alatt mutatják be ma este az Albert Camus Közöny című regénye alapján készült The Beach című produkciót. Ez protokolláris jellegű bemutató lesz, miután Sólyom László köztársasági elnök ünnepélyesen átadja rendeltetésének az épületet. Az előadás közönségbemutatóját holnap, pénteken tartják 19.30 órakor, és a nézőkkel együtt a darab után koktéllal ünneplik az új teret.

Ahogy azt Urbán András igazgató, a szegedi MASZK Egyesülettel koprodukcióban készült The Beach rendezője elmondta, régi vágya volt, hogy a strandról készítsen darabot. A térről, ahol a profántól a szakrálisig zajlik a tisztulás. Másrészt pedig fontosnak tartott szólni az egzisztencializmusról, s ezzel a témával a darab szereplőivel, Béres Mártával, Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel egyetemes emberi értelemben foglalkoznak. A darab improvizációra épül, tehát nem klasszikus értelemben vett megírt darabról van szó.

– Szórakoztató, szellemes, de szókimondó is, és szinte kompromisszum nélkül szól a körülöttünk lévő világról. Az előadás pénteken elindul a saját útján, s mivel az improvizációnak nagy teret ad, ezért folyamatosan változni is fog, beleépülnek majd azok a tapasztalatok, amit a szereplők megélnek a játék során – hallottuk a rendezőtől, akitől azt is megtudtuk, hogy a jövő héten nyílt napot tartanak majd, melynek során az érdeklődők megnézhetik a színház új helyét, elbeszélgethetnek az ott dolgozókkal is.

A felújított épület első emeletén kapott helyet a Lifka Sándor Art Mozi is. A pénteki színházi előadás után a mozi új termében le is vetítenek egy rövidfilmet, tehát megismerkedhetünk az új moziteremmel is.