2024. augusztus 18., vasárnap

Pénzre várva

Bár elkészültek a Zsinagógára szánt Zsolnay-elemek, pénzhiány miatt még nem kerültek Szabadkára

A szabadkai Zsinagógában most zajlik a szerződésbe fektetett munkák befejezése, ami a tetőszerkezet javítását, az oromfalak kifalazását és rézbádoggal való lefedését jelenti. Az utóbbi kivételével minden kész lett. Jelenleg még a bádoggal van némi munka, és emellett belső munkálatok is folynak: a belső fa tetőszerkezetet festik át tűzvédelmi és kórokozók elleni anyagokkal. Ezt nagyon fontos elvégezni. A tél folyamán ezen munkálatok elvégzésével befejeződik az épület felújításának első szakasza.

A következő fázis a homlokzatok felújítása lenne, ám ezzel gondok adódtak. Ahogy azt Dömötör Gábor építészmérnöktől, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársától megtudtuk, az S.O.S Zsinagóga Alapítvány tavaly aláírt egy szerződést a pécsi Zsolnay gyárral a zsinagógára kerülő terrakotta elemek legyártásáról. Ez egy 170 ezer eurós megrendelés.

– Három nappal ezelőtt szóltak a gyárból, hogy elkészültek az elemek. Viszont anyagi problémák adódtak. A New York-i World Monuments Fund a Jewish Heritage Program keretében 80 ezer dollárral támogatja a felújítást. 40 ezer dollár meg is érkezett, ezt ki is fizették a Zsolnay gyárnak. Még mintegy 40 százaléknyi pénz hiányzik, ennyit kellene még kifizetni, hogy elhozhassuk a terrakottákat. A New York-i alapítványtól sürgős átutalást kértem, de válasz egyelőre még nem érkezett – mondta Dömötör. – Sajnos, a 2009-es évre vonatkozóan nem kaptunk támogatást a várostól. Eddig a Zsinagógára általában 5 millió dinárt kaptunk évente, de idén a gazdasági válságra hivatkozva mondták is, hogy ne számítsunk az összegre. Nagy kár ez, hiszen ezzel a városi támogatással biztosított lehetett volna a felújítás folyamatossága. A mintegy 5 millió dinár például fedezte volna a hiányzó 40 százalékot. Ám így most újabb pályázatokra van szükség, és ezek sikerességén múlik, hogy milyen ütemben folytatódhatnak a munkálatok. A hiányzó összegre pályáztunk a Nemzeti Beruházási Tervnél, de még nem történt meg az elbírálás.

Mint megtudtuk, a homlokzatfelújításhoz szükséges anyagok – a téglák, és immár a Zsolnay-terrakották is – megvannak, csak éppen a pénzekre kell még várni, hogy a munkálatok kora tavasszal is folytatódhassanak, hogy elkezdődhessen a második fázis is.