2024. augusztus 18., vasárnap

Marlene, Piaf, Sinatra...

Zenés utazás Berlintől Los Angelesig – Vasárnap bemutató a Szabadkai Népszínházban

Marlene címmel olyan zenés darabbal kedveskedik közönségének a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, amely a múlt század 20-as, 30-as éveibe kalauzolja a nézőt, a dzsessz világába, s olyan hangulatot teremt, amely bebújik az ember bőre alá. Az előadás főhősnője Marlene Dietrich, akit több színésznő is megszemélyesít. Felsejlik egy sorstörténet, s e lázadó nőideál által jutunk el Európából Amerikába.

A rendhagyó produkció az előadás és a zenés összeállítás határmezsgyéjén mozog, kevés szöveggel, de éppen ezért kifejező színészi játékkal, és sok-sok zenével. Többek között Marlene Dietrich, Edith Piaf, Frank Sinatra, Benny Goodman dalai hangzanak el eredeti nyelven, azaz németül, angolul, franciául, és egy 7 tagú zenekar révén élő zene lesz hallható. A Mezei Zoltánáltal rendezettdarab szereplői bátran nyúltak ezekhez a legtöbbünk által ismert és igen nehéz dalokhoz, a dzsessz gyöngyszemeihez.

Rendhagyó ez az előadás azért is, mert divatbemutatóból alakult színházi művé. Ledenyák Andrea szabadkai divattervezőt megihlette Marlene Dietrich személyisége, készített egy ruhakollekciót, amelynek bemutatásához a Népszínház színművészeit kérte fel. A kollekciót szeptember elején mutatták be Palicson. Már akkor felmerült az ötlet, hogy be kellene vinni ezt a színházba is, s mivel a színháznak az évad elején adódott anyagi problémák amiatt át kellett alakítania az első félév koncepcióját, le kellett mondaniuk a Macbeth bemutatásától és a zenés darabról is, jól jött, hogy ezen ötlet megvalósulása révén a közönség mégis láthat zenés darabot. Az úgymond egyfelvonásos divatbemutatóhoz készült egy második felvonás, különböző helyzetek, játékok kötik össze a dalokat, és így sejlik fel Dietrich karrierjének története.

A bemutatóra vasárnap 19.30 órai kezdettel kerül sor a Jadran színpadon, az első repríz pedig 21-én lesz.