2024. augusztus 18., vasárnap

Ördögi körben

A zombori Magyar Polgári Kaszinó és a Berta Ferenc Zsebszínház eltérő tevékenységükből kifolyólag nem felelhetnek meg a pályázati feltételeknek, az önkormányzat mégis pályázásra kényszeríti

Nem pályázat alapú, de természetesen elszámolási kötelességgel járó költségvetési támogatásban részesült az elmúlt négy évben a zombori Magyar Polgári Kaszinó és a Berta Ferenc Zsebszínház is, viszont a 2010-es évben az önkormányzat nem támogatja ezen egyesületeket, amelynek elnökei a helyzet javítása érdekében levéllel fordultak az önkormányzathoz. Válasz még nem érkezett. Felkerestük Horváth Ódry Mártát, a VMDK körzeti szervezetének elnökét, aki elmondta, nem tudta megakadályozni, hogy ez történjen.

– Négy évvel ezelőtt kiharcoltuk, hogy a költségvetésben külön tételként szerepeljen a Berta Ferenc Zsebszínház, a Magyar Polgári Kaszinó és a Dunatáj hetilap finanszírozása. Idén olyan ötlettel állt elő az önkormányzat, hogy senki se legyen kivételezett, hanem ugyanúgy pályázzanak, mint a többi szervezet. A probléma viszont az, hogy a Magyar Polgári Kaszinó és a Berta Ferenc Zsebszínház nem olyan szervezet, mint a művelődési egyesületek. Mivel eleve nem olyan tevékenységet folytatnak mint a község kultúregyesületei, nem tudnak megfelelni azoknak a pályázati feltételeknek, amelyeknek viszont megfelelnek ezek a kultúregyesületek. Tehát nem tudnak úgy pályázni mint a művelődési egyesületek, s ez baj, ha a pályázati rendszerben ugyanolyan szempontok szerint történik az elbírálás. Én próbáltam megvétózni a döntést, de sajnos magamra maradtam, a másik magyar párt képviselői nem szólaltak fel. Polgárok csoportjait támogatja az önkormányzat, itt tud a kaszinó és a zsebszínház is pályázni, de itt nagyon sok a pályázó. A Vöröskereszttől kezdve a galambászokig, a horgászoktól a vadászokig mindenki belefér mint polgárok egyesülete – mondta Horváth Ódry Márta.

Fekete J. József, a Berta Ferenc Zsebszínház elnöke elmondta, a 2009-es évre jóváhagyott támogatásnak sem a teljes összegét kapták meg: 149 ezer dinár helyett csak 93 ezer dinárt fizettek ki, noha a zsebszínház a teljes összeget elszámolta.

– Négy évvel ezelőtt azért kerültünk külön elbírálás alá, mert a művelődési egyesületekre szabott pályáztatási rendszer létező és alkalmazott mércéi nem tették mérhetővé és megítélhetővé a zsebszínház tevékenységét. Ez a rendszer például szemléken, folklórfesztiválokon való részvételt díjaz nem pedig a közművelődésnek azt az ágazatát, amelyben a zsebszínház tevékenykedik. Ezt négy évvel ezelőtt belátták, most viszont pályáztatni akarnak. Mi kettős megítélés alá esünk. A nevünkben a színház szó szerepel, ami közművelődési intézményre utal, viszont a bejegyzési formánk polgárok egyesülete, ami nem fér bele a művelődési intézmények pályáztatási kategóriájába. De a polgárok csoportjainak kiírt pályázat sem megfelelő. Olyan pályára kényszerít a pályázati szabályzat minket, ahol esélytelenek vagyunk. Az önkormányzati támogatás megszűntével megkérdőjeleződik a zsebszínház tevékenysége. Tartalékból a januári, februári műsorokat még tető alá tudjuk hozni, márciustól már nemhogy műsorokat nem tudunk készíteni, hanem eleve a rezsiköltségeket és a bérleti díjat sem tudjuk fedezni. Számítottunk a költségvetési támogatásra, egyfajta biztonságot nyújt míg az egyéb pályázati körök le nem bonyolódnak. Az elmúlt fél évben a tartományi titkárságoknál nem volt olyan pályázat, amelyeken részt vehettünk volna, így az idei év második féléve nem volt egyéb forrásból támogatva, és a jövő év első felében is erre lehet számítani, ezért a jövő éve első félévét az önkormányzati támogatásból tudtuk volna problémamentesen áthidalni. A támogatás megvonása katasztrófahelyzetbe hozza a zsebszínházat – hallottuk Fekete J. Józseftől.

A Magyar Polgári Kaszinó annyival került szerencsésebb helyzetbe, hogy saját épületük van, és egyéb forrásoknak köszönhetően (tartományi támogatás, Szülőföld Alap) nem fenyegeti őket a kapuzárás veszélye, mert nem kizárólag az önkormányzati támogatásból tartják fenn magukat, de mint megtudtuk, természetesen nekik is jól jönne a költségvetési támogatás, már csak azért is, mert a pályázás mindig bizonytalan forma, a költségvetési támogatás biztonságot nyújtana. A kaszinó 2009-re a beígért 149 ezer dinár helyett 116 ezret kapott. A 2010-es költségvetésben a kaszinó már nem szerepel, nekik is pályázniuk kell, s a pályázati rendszer számukra is olyan, amelyben aligha tudnak megfelelni.

Mindannyian egyetértenek abban, hogy a pályáztatási mód megváltoztatása jelenthetné a megoldást. Várnak a válaszra, és majd ettől függ a következő lépés.