2024. július 17., szerda
IX. Hármastalálkozó

Duna menti kultúrnap, avagy Európa kicsiben Bezdánban

A hétvégén kilencedik alkalommal rendezte meg a bezdáni Pulzus civil szervezet a Duna menti kultúrnapot, a minden évben tömegeket megmozgató Hármastalálkozót. A rekkenő hőség ellenére a rendezvény látogatottságát és a fellépők számát is figyelembe véve valódi fesztiváli hangulatot adott az eseménynek otthont adó bezdáni csatornapartnak.

A kiskőszegiek fellépése (Fotó: Diósi Árpád)

A kiskőszegiek fellépése (Fotó: Diósi Árpád)

A hagyományossá vált rendezvényen az idén is számos hazai és határon túli művelődési egyesület részvételével igyekeztek bemutatni a hármas határ menti régió etnikai sokszínűségét és kulturális gazdagságát, míg az egész napos kézműves- és kézimunka-kiállítás, illetve kirakodóvásár keretében a környékbeli alkotó művészek is lehetőséget kaptak munkásságuk bemutatására. A gasztronómia szerelmesei sem szűkölködtek az idén, hiszen a környékre jellegzetes vad- és halételei, pörköltjei mellett, sültek, zúzapörkölt, bab, palacsinta, és számos édesség várta a vendégeket.

A rendezvény kulturális műsorát Horváth János, a helyi közösség tanácsának elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy a hagyományossá vált kulturális esemény célja a régióban élő népek, nemzetek kultúrájának, szokásainak jobb megismerésén túl a baráti kapcsolatok kiépítése. Mate Groznica, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság titkárhelyettese is köszöntötte a résztvevőket, megjegyezve, hogy a rendezvény olyan, mint Európa kicsiben.

A délutáni kulturális műsorban bezdáni, zombori, plavnai csoportok, Magyarországról a hercegszántói, a nemesnádudvari és a dávodi vendégek, Horvátországból a kiskőszegi, a pélmonostori és a pleternicai hagyományápolók léptek fel.

Az este a fiataloknak koncertekkel kedveskedtek, az est fénypontja a nemzetközi hírnevű, világzenét is játszó Kampec Dolores (Budapest) volt. A rendezvény létrejöttét a Bethlen Gábor Alap, a szerbiai művelődési minisztérium, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, Zombor város önkormányzata, a bezdáni helyi közösség és polgári csoportok támogatták.