2024. július 18., csütörtök

Pedagógussztrájk?

A szakszervezetek nem kezdik meg szeptember elsején a tanévet, ha módosítási indítványaikat mellőzve meghozzák az oktatási és nevelési kerettörvényt

Várhatóan holnap szavaz a Szerbiai Képviselőház az oktatásügyi törvényről, melynek elfogadására számít az oktatásügyi minisztérium.
A tanügyi szakszervezetek ugyanakkor máris bejelentették, hogy szeptember elsején nem kezdik meg a munkát, amennyiben javaslataikat nem fogadják el, és azokat nem építik be az új törvénybe.

Leonardo Erdelji, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke egyik nyilatkozatában elmondta, hogy három lényeges módosítási indítványt tettek, melyek a pénzelés módjára, az iskolaigazgatók megválasztására, és az iskolaszék kinevezésére vonatkozik.

Mint arról már hírt adtunk, az új kerettörvény szerint az iskolák működésének finanszírozását a jelenlegi gyakorlattal ellentétben nem a tagozatok száma szerint folyósítanák, hanem a diákok létszáma alapján. A szakszervezetek szerint ez nem járható út. Más országok példája mutatja, pl. Bulgáriáé, hogy a dolgozók 20 százaléka azonnal munkafelesleggé vált, mihelyt a diákok száma alapján kezdték fizetni a tanügyet. – Amíg nem tudunk mit kezdeni a munkaerő-felesleggel, addig abszurd ötlet a diáklétszám alapján finanszírozni az iskolákat, vélekedik az unió elnöke. Rámutatott arra is, hogy középiskoláinkban 387 olyan foglalkozásra képezik a tanulókat, melyek iránt a foglalkoztatási hivatal szerint egyáltalán nincs szükség.

Miodrag Protić, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének (VTDFSZ)elnöke katasztrofálisnak nevezte a kerettörvény javaslatát, mint hangsúlyozta, legtöbb módosítási indítvány épp részükről érkezett.

Amennyiben a módosításaikat nem fogadja el a képviselőház, a tanév sem fog szeptemberben elkezdődni – mondta kérdésünkre válaszolva. – Kitartunk a véleményünk mellett, remélhetőleg a többi szakszervezet sem csak névlegesen állt ki a bejelentés mögött.

Žarko Obradović miniszter szerint a törvényre mintegy 200 módosítási indítvány érkezett be összesen, több a szakszervezetek részéről, melyeket a képviselőház megvitat. Elvárása szerint a tanév szeptember elsején megkezdődik, és két fontos újítást is sikerül bevezetni: az egyik az ingyenes tankönyv projektuma, a másik pedig az Internet minden iskolának! elnevezésű akció. Szerinte a szakszervezetek elhamarkodottan ítélkeztek az új pénzelési módról, miszerint az iskolákat a diáklétszám alapján finanszírozzák majd. Az új pénzelési rendszer a törvény elfogadása esetén is a 2014/2015-ös tanévben lép életbe, addig van idő felkészülni rá, az esetleges fogyatékosságait pedig kiküszöbölni, nyilatkozta a miniszter a fővárosi sajtónak.