2024. augusztus 17., szombat

A huszadik évbe léptek

Ha kevesebb ideig is, de idén is táboroztak az alkotók a Bucka-Gányóban

Két hét helyett csupán egy hétig jöttek össze közösen alkotni, barátkozni a 20. évébe lépő szabadkai Bucka-Gányó művésztelepen a festőművészek, keramikusok, grafikusok. Gál József , a művésztelep működtetője elmondta, mindez azért történt, mert sajnos nem kaptak támogatást a táborozáshoz, önerőből pedig csak egy egyhetes összejövetel megszervezésére futotta. Ám e hét nap is elegendő volt ahhoz, hogy Szabadka egyik csücskében a kerti tó mellett és a virágokkal övezett lugasban újabb alkotások szülessenek, sőt még egy közös kép is.

Idén a szombathelyi Horváth János festőművész, az újvidéki Slajf Sándor, Borivoja Andrejević és Butterer Kiss Márta képzőművészek, a szabadkai Boros György grafikus, Gyurkovics Hunor grafikus, festőművész, a szintén helybéli Nemes Fekete Edit keramikus, a belgrádi Dragan Coha grafikus, festő, valamint a zombori Pavle Blešić ésVladimir Spasić festőművészek látogattak el a Bucka-Gányóba.

Gál József jövőbeni terveivel kapcsolatban elárulta, őszre szeretne egy újabb tábort, akkor szobrászokat és fafaragókat hívna meg, és 2011. május 10-én, amikor a művésztelep a fennállásának 20. évfordulóját ünnepli, egy nagyszabású kiállítást szeretnének létrehozni a Képzőművészeti Találkozóban. Arról, hogy mi lesz a 20 éve működő művészteleppel, annyit mondott: örülne, ha lennének érdeklődő fiatalok, akik átvehetnék az irányítást, és újult erővel, új színfoltokkal tarkítva foglalkoznának tovább a Bucka-Gányóval.