2024. július 16., kedd

Megszűnik a Vendégségben Budapesten?

Magyarországi sajtóhírek szerint megtörténhet, hogy elmaradnak a rendezvények

Mivel hosszú évek óta tervezett költségvetés nélkül szervezi a programokat a budapesti Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája, megtörténhet, hogy az idén le kell mondani a Határon túli magyar színházi estekről, a Határon túli magyar fiatalok találkozójáról és a külhoni területeken megrendezésre kerülő Égtájak művészeti találkozókról.

Goldschmied József igazgató úgy látja, az utófinanszírozási rendszer nem teszi lehetővé, hogy idejében megtervezzék a határon túli magyar kulturális rendezvények programját. Kérdésünkre válaszolva elmondta:

- Annak ellenére, hogy az Égtájak Iroda 2007-ben a Biennále megrendezésével elérte szakmai munkájának a csúcsát, még mindig nincs költségvetésünk az idei évre. Úgy érzem, bebizonyítottuk, mire vagyunk képesek, hiszen ilyen összetett tevékenységgel más nem rendelkezik. Reméltük, hogy az idei évtől változás áll be az iroda szervezeti életében és projektumainak finanszírozásában. Több mint tíz éve szervezzük munkatársaimmal a Vendégségben Budapestent című és egyéb külhoni magyar kulturális programjainkat, de konkrét, tervezhető költségvetésünk még soha nem volt. Mindig utólagos támogatásokból éltünk, legfeljebb ígéretekre és kölcsönökre támaszkodhattunk. Ennek ellenére a terveinket mindig megvalósítottuk, és utólag mindig megkaptuk a kért támogatást. Sőt, tavaly többet kaptunk, mint a korábbi esztendőkben. De most eljött az a pillanat, amikor megszűnt a kölcsön lehetősége is, amivel előfinanszíroztuk a rendezvényeket.

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára is ígéretet tett a támogatásra, de még mindig nem tudjuk, hogy mivel gazdálkodhatunk az idén. Továbbra sincs megoldva, hogy önállóan, klubszerűen működhessünk - ne irodaként -, hiszen a hozzánk érkező külhoni magyarokkal szellemi, kulturális műhelyet szeretnénk létrehozni. Nekünk tervezhető éves költségvetésre van szükségünk. De mivel még nincs költségvetésünk, ezért egyelőre szerződéseket sem kötöttünk a határon túli partnereinkkel. Hogy január közepétől elkezdhetjük-e a programokat, még mindig nem tudjuk. Csak reménykedem az ígéretekben, és várom a kedvező döntést. Úgy gondolom, hogy tizenhárom év sikeres munka után eljött annak az ideje, hogy meghallgassanak bennünket, és végre megoldják az iroda működését. Biztos vagyok abban, hogy a mi eredményünk egyben a kulturális tárcának és a kormányzatnak is sikert jelent.

Goldschmied József nem nyilatkozott a programokról, mert mint mondta, a tervek elkészültek, de amíg nincs meg a biztos költségvetési keret, addig nem kívánja nyilvánosságra hozni.

- Egyhónapos határidőt adtam magamnak. Ha nem tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket, akkor lemondok. Annak ellenére, hogy nincs semmilyen állásígéretem, és ötvenhét évesen nem is igen számíthatok semmire. De a határon túli partnereimmel szemben nem tehetem meg, hogy ilyen formában, ilyen bizonytalan helyzetben vállalom tovább az Égtájak Iroda vezetését - fejezte be a programigazgató.

Az Égtájak Iroda egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek tizedik jubileumát ünnepli ebben az évadban. Az őszi előadásokat nagy sikerrel játszották a Thália Színházban, a tavaszi évad repertoárja is ígéretesnek mutatkozik. Sajnos, az már biztos, hogy januárban nem kezdődik el.