2024. július 18., csütörtök

Száztíz éves jubileum

A magyar népdalok nem merülhetnek feledésbe - Jubilál a szabadkai Lányi Ernő IME

Az idei év tavaszán ünnepli a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület a 110. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Egyesület tagjai egy eseménysorozat megrendezésére készülnek, melyre több vajdasági művelődési egyesületet is meghívtak. A jubileumi műsorok a megemlékezésen túl Lányi Ernő munkásságának megismertetését és a magyar népdalok megszerettetését is szolgálják. Az évforduló kapcsán Szöllősy Vágó Veronikával, a Népdalkör és Citerazenekar művészeti vezetőjével beszélgettünk, aki 2004-ben vette át a vezetést Varga Péter tanár úr munkáját folytatva.

Milyen céllal alakult meg az egyesület?

-1898-ban Ipartestületi Kórusként jött létre, és elsősorban a szórakoztatást és a kulturálódást szolgálta. Akkor még klasszikus kórusként működött és csak férfi karral rendelkezett, majd miután Lányi Ernő Szabadkára érkezett, ő megalapította az első vegyes kart. Az ötvenes években kivált az ipartestületből és önálló egyesületként működött tovább. Ebben az időben vették fel a Lányi Ernő Iparos Művelődési egyesület nevet. Mivel azonban a hetvenes években lassanként elfogytak a fiatalok, átalakult Népdalkörré és Citerazenekarrá.

Mi volt a legszebb időszak, legmeghatározóbb esemény az egyesület életében?

-Talán a századforduló eleje, amikor Lányi Szabadkán tevékenykedett. Akkoriban az itt működő kórusok az ország legjobb kórusai közé tartoztak, továbbá megalapította a Városi Zenekart, és többek között Bartók Béla is itt járt az ő meghívására. Sajnos, sok részlet ismeretlen előttünk, nemcsak az egyesület történetéről, hanem maga Lányi munkásságáról is alig maradt feljegyzés. Az egyesület elnöke, dr. Miklenovics Tibor vállalta azt a feladatot, hogy utánajár a részleteknek és készít egy összefoglalót az egyesület múltjáról. Reményeink szerint még az idén elkészül erről egy kiadvány Az Ipartestületi Dalárda története a korabeli sajtódokumentumok fényében címmel.

Mivel foglalkozik mostanában az egyesület?

- Fontosnak tartom, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk és hogy a fiatalok is megszeressék a magyar népdalokat. A kezdeti húsz taghoz képest most mintegy 50 tagja van az egyesületnek, továbbá most alakul egy dobos együttes, Szabó Róbert vezetésével egy verséneklő együttes, és sok új műsorunk is van, egyházi és népi zenével, műdalokkal tarkítva.

Milyen programokkal készülnek az évforduló alkalmából?

-Ez egy eseménysorozat lesz, több művelődési egyesület bevonásával, valamint a Zeneiskola növendékeinek részvételével. Tervezünk egy kegyeletadó emlékezést Lányi sírjánál és a Zeneiskola falán tavaly elhelyezett emléktáblánál, lesz egy ünnepi hangverseny Lányi műveiből, amelyre hivatásos művészeket kértünk fel. Április 5-én van az egyesületünk hivatalos évfordulója, ebből az alkalomból tartunk egy ünnepi közgyűlést a jelenlegi és az egykori tagok és vezetők, valamint azon testvérszervezetek képviselőnek részvételével, akik tartósan kapcsolódtak az egyesülethez. Készülünk egy ünnepi műsorral is, ahol fellépnek majd a Zeneiskola növendékei, többek között a Népdalkör, a citerásaink, és az újonnan alakult együtteseink is bemutatkozhatnak. Június folyamán szeretnénk megrendezni a Kórus-hangversenyt, adai, magyarkanizsai, zombori, újvidéki résztvevőkkel, akik Lányi műveket adnak majd elő, és szeptemberre tervezzük a már említett kiadványt az egyesület történetéről és az együtteseink közös lemezének bemutatását.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

- Mivel szegény egyesület vagyunk, szeretnének egy saját épületet, hogy ne kelljen lakbért fizetni, ez talán a község segítségével meg is valósulhat. A munkát pedig továbbra is folytatjuk, és igyekszünk átadni a magyar nép kultúráját, hogy fiataljaink ne érezzék gyökértelennek magukat. Jó lenne minél több fiatalt bevonni, a népdalokat pedig megismertetni és megszerettetni a közösséggel.

Fotó: Sztojánovity Lívia

A Lányi Ernő IME tagjai a Durindón