2024. augusztus 18., vasárnap

Sebestyén Márta Szabadkán?

Nem felkészültség kérdése, hanem pénzfüggő, hogy megvalósulhatnak-e a szabadkai bazilikában a tervezett zenei történések és a Pro Musica fellépései

Nem kevesebb, mint 25 hangverseny okozhatott örömet a zenekedvelő közönségnek tavaly a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban. Csupán egyetlen koncertet kellett lemondani, azt is az újinfluenza-járvány miatti óvintézkedések okán. Svédországból, Magyarországról, Franciaországból érkeztek művészek, és persze hazai fellépők is voltak. Ahogy azt Paskó Csaba karnagytól megtudtuk, közel 200 mű csendült fel, köztük több premier. A Zenei történések a bazilikában elnevezésű programsorozatnak az idei a hatodik éve, beszélgetőtársunk a tavalyit színvonalasnak, sikeresnek ítélte, s a 2010-es évre vonatkozóan is hasonló minőségű fellépéseket terveznek. Azonban egyelőre még minden csak terv, hogy az elképzelések miként valósulhatnak meg, pénzfüggő, ugyanis még nem tudni, milyen forrásokból és mekkora mértékben sikerül támogatást nyerni a programokat.

– Az egyik biztos fellépőnk a budapesti Egyetemi templom kórusa és zenekara, a Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekar lesz. Áprilisban érkeznek hozzánk és Rossini Stabat Materját adják elő – hallottuk Paskó Csabától, aki a szabadkai Pro Musica kamarakórus művészeti vezetőjeként arról is beszámolt, hogy a kórussal is több elgondolásuk van. – Lehetséges, hogy előadjuk Pergolesi Stabat Materját a Garden Quartettel vagy Bach János passióját a Szabadkai Filharmóniával. Ezzel kapcsolatban még folynak a tárgyalások, mert sem a Pro Musica, sem a filharmónia nem tudja még, hogy milyen pénzekből tud az idén gazdálkodni. Ha a Bach-mű megszólaltatása nem sikerülne, akkor a városnapi ünnepség keretében szeretnénk előadni Beethoven 9. szimfóniáját. Ezek a tervek még alakulhatnak. Ami biztos: lesz tavaszi hangversenysorozat a Bazilikában. Szeretnék horvát, szlovák, lengyel, osztrák, magyar művészeket megszólítani. Tavasszal inkább vendégkórusok fellépéséről lesz szó. Az őszi hangversenysorozatban megpróbálom Sebestyén Mártát elhívni, hogy – hasonlóan Sass Sylvia tavalyi fellépéséhez – adjon egy jótékonysági koncertet. A tervek szerint ez lenne a nyitóhangverseny. Emellett jó lenne, ha vendégül láthatnánk bécsi, horvátországi, szlovákiai orgonaművészeket.

A 41 éve működő Pro Musica kamarakórusnak tavaly 20 fellépése volt, ebből 12 önálló, egész estét betöltő estre került sor. Szabadkán tizenháromszor láthattuk a kórust, de felléptek Újvidéken, Belgrádban, Kragujevacon, Szegeden és Pécsett is. Többek között Bach-művek, a Vierne-mise, Haydn Reqiuemje hangzott el előadásukban. Kilenc olyan művet mutattak be, amely vagy ős- vagy első bemutató volt. A legbüszkébbek a számukra írt mű, Tillai Aurél 115. zsoltárának bemutatására, amelyet Szabadka után Pécsett is előadtak. Ebben az évben májusban Piliscsabán egyházzenei kórusfesztiválon, szeptemberben Tihanyban vendégszerepelnek.