2024. augusztus 18., vasárnap

Ismétlés, javítás, ismétlés

A vajdasági diákok legtöbbje a téli szünet után visszaült a padokba befejezni az első félévet – Mit csinálnak ezen a héten?

Immár harmadik napja népesítik be a tanulók az iskolákat. Vajdaságban a diákok az első félév utolsó hetét élik meg, míg Szerbia többi részén tegnapelőtt a második félév vette kezdetét. Az első félév szombaton ér véget. A szombat munkaszombat lesz, rövidített órákkal, és egy szerdai napot pótolnak be. Az influenzajárvánnyal kapcsolatos intézkedések okán elrendelt novemberi kényszerszünidő miatt eddig öt nap veszett el, amit a tanügyi dolgozók ugyan még nem tartanak katasztrofális bajnak – áthidaló megoldásként az illetékesek változtattak az iskolai kalendáriumon, ezért került át az első félév utolsó hete Vajdaságban a téli szünidő utánra – de egy esetleges újabb kényszerszünet már okozhat gondokat akár az előlátott ismeretek átadásában is, vagy a végzősök minősítő- vagy felvételi vizsgájára való felkészülésében.

Felkerestünk néhány szabadkai általános és középiskolát. A megkérdezett intézményekben mindenhol azt mondták el, hogy minden rendben folyik. A diákok ezen a héten ismételnek, a második félév ismereteivel még nem kezdtek foglalkozni. Azok pedig, akik jobb osztályzatot szeretnének, felelnek, ellenőrzőt írnak. Ugyanis mivel az első félév még nem ért véget, nem is zártak le minden osztályzatot.

– Az osztályzatok zömében kialakultak már a szünet előtt, ezek lezárása folyik ezen a héten. A diákok ismételnek, de történik tudásellenőrzés is. Azok a diákok, akik két osztályzat között állnak, még lehetőséget kapnak a jobb osztályzat elérésére – mondta Tóth Szilvia, a Majsai úti Általános Iskola igazgatónője.

– Az iskolánkban 80 százalékban lezárták az osztályzatokat még a szünet előtt. Azokét nem, akik még javítani szeretnének. A törvény szerint legkevesebb négy jegynek kell lennie ahhoz, hogy le lehessen zárni az osztályzatot. Ezen a héten tehát még megszerezhetők az esetlegesen hiányzó jegyek is – hallottuk Šelken Klaudiától, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónőjétől, akitől azt is megtudtuk, hogy iskolájukban a decemberi viszonyokhoz képest immár egyre kevesebb diák hiányzik betegség miatt.

Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője amikor értesült az előrehozott szünidő elrendeléséről, szólt is a tanároknak, hogy lehetőleg zárják is le a jegyeket a szünet előtt, vagy legalábbis rajzolódjanak ki az osztályzatok. Ezen a héten tehát ebben az iskolában is ismételnek, és csak a javítani kívánóknak kellett jobban felelésre, ellenőrzőre készülniük.

A Fehérvári Magdolna vezette Széchenyi István Általános Iskolában is lehetőségük van a diákoknak a jobb jegyért küzdeni, ám, mint megtudtuk az igazgatónőtől, legtöbben itt is ismételnek.

A középiskolákban is hasonló a helyzet, ami az ismétlést, javítást illeti. Bem Igor, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy szombatig zárják le az jegyeket, és mivel még mindig az első félév tart, a második félév tananyagával még nem kezdtek el ismerkedni.

– A tanárok többsége ismétlést tart. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a téli szünidő nem a tanulásról szólt, csak azok számára, akiknek javítaniuk kell valamiből vagy már készülnek a felvételire. Beszélgettem néhány negyedikesünkkel. Elkezdtek a felvételire tanulni, néhányan már nekiláttak az érettségi dolgozat megírásának is – nyilatkozta Petkovics Márta, a Svetozar Marković Gimánázium igazgatóhelyettese.