2024. július 18., csütörtök

Mesél a Művészklub

Tévésorozat a szabadkai Népszínház egykori klubjáról

A szabadkai Népszínház művészklubjában nemcsak a színészek töltötték szabadidejüket, hanem a törzsvendégek között újságírók, írók, képzőművészek, zenészek, orvosok voltak. A Művészklubban zajló pezsgő életnek – amelynek aranykora a hatvanas évek végén, a hetvenes években volt – állít emléket a Yu Eco tévének az az összeállítása, amelynek alkotói Hupkó István díszlettervező és Snježana Luetić újságíró.

A félórás műsort szerdánként 22 óra 30 perctől láthatják a nézők, az ismétlésre pedig vasárnap 16 órától kerül sor. Az 50 részesre tervezett sorozatban mintegy 60-an idézik majd fel emlékeiket: Heck Paula színésznővel, Murényi Mátyás karnaggyal, Mihajlo Jančikin színésszel, Lazar Merković íróval, Golub Draškovićtyal, aki az említett időszakban a Művészklubot vezette és másokkal már el is készült a felvétel. A teljesség igénye nélkül még néhány név a jövőbeni interjúalanyok listájáról: Karna Margit színésznő, Deák Ferenc író, dr. Kinka Ferenc orvos, Zvonko Bogdan énekes, Marija Šimoković költő, Sava Halugin szobrász. A magyar ajkú művészekkel Hupkó István beszélget, tudtuk meg egyebek mellett a tegnapi sajtótájékoztatón.

Mint az alkotók hangsúlyozzák, nem a nosztalgiázás a cél, hanem megörökíteni az utókornak a harminc, negyven évvel ezelőtti kulturális közeget, az akkori művelődési eseményeket, amelyeknek fontos központja volt a színház és az élénk eszmecserék helyszíne, a Művészklub.

Az elképzelések szerint DVD is készül majd, sőt Lazar Merković azt tervezi, könyvben is megörökíti a Művészklub aranykorát, ennek törzsközönségét.