2024. augusztus 18., vasárnap

A tömegművészet nem kultúrapótlék

Az amatörizmus színvonala mutatja meg, hogy milyen mélyen gyökerezik a kultúrához való viszonyulás a társadalomban – véli dr. Szöllősy Vágó László

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tavalyi évét is a ciklikusan ismétlődő nagy rendezvények jellemezték, s nem lesz ez másként idén sem. Magyar kultúra napja, amatőr színjátszók találkozója, Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok, Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok...A magyar kultúra napján kiosztották az Életfa-díjakat, az Aranyplakettet és a plaketteket – teszik ezt idén is; a színjátszók találkozója az amatőr műkedvelők egyre fontosabb eseményévé válik – az erről való meggyőződést remélik idén is; a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok során, amely tavaly a Kazinczy-év jegyében zajlott, 17 helységben 28 alkalommal bontották ki a játékok lobogóját – hasonló sikerekben bíznak idén is; a Kárpát-medencei Kulturális Napokat tavaly a felvidéki Galántán tartották, ahová a kultúra területén tevékenykedő fiatal szakembereink is eljuthattak – s tehetik ezt a tervek szerint idén is, azzal, hogy ebben az évben Erdélyben találkoznak.

Emellett pályázati ügyeket is bonyolítottak. Két örömünnepük is volt a pályázati sikereknek köszönhetően. Újabb két művelődési házat sikerült felújítani: Padén a Takáts Raffael Magyar Kultúrkör székházát, Szabadkán pedig a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházát.

Ami ebben az évben előttük áll? A már említett nagy rendezvények megszervezése mindenképpen, de – ahogyan dr. Szöllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára elmondta – nagy baj lenne, ha a szövetség csakis rendezvényközpontúvá válna.

– A rendezvény alkalom arra, hogy a művelődési mozgalmunkat legitimizáljuk – hangsúlyozta beszélgetőtársam, aki az amatörizmus fontosságáról is beszélt: – Nem csak a minőség hajszolása a feladat. Egyértelmű, hogy minőséget nem lehet nagy tömegekkel elérni, csak kevesekkel. De az igazi feladat megtalálni az egyensúlyt. Ebben, úgy érzem, nagy szerepe van a szövetségnek, mert mi az amatörizmust is fontosnak tartjuk. A tömegművészet, tömegkultúra nem kultúrapótlék, hanem szerves része a kultúrának. Az amatőr kultúra sem pótkultúra, hanem az is eredendő dolog. Az amatörizmus színvonala mutatja meg tulajdonképpen, hogy milyen mélyen gyökerezik a kultúrához való viszonyulás a társadalomban. Ez az én szememben az amatőr mozgalmat nagyon fontos tényezővé teszi.

A magyar kultúra napjának központi ünnepsége után már készülnek is az amatőr színjátszók találkozójára. Idén, húsvét előtt Szilágyi ad otthont a rendezvénynek. A főtitkár egy újdonságról is beszámolt, amely a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójához kapcsolódik.

– Horgoson, pontosabban a Szelevényi erdő szélén, a kishorgosi határrészben áll egy pusztatemplom romja. Mára már csak az alapja maradt meg és egy öt méter magas feszület. Amikor István király törvénybe iktatta, hogy tíz falu építsen templomot, ez a templom épült fel ezer évvel ezelőtt. Az egyik ilyen ezeréves templom maradványainál szeretnénk tehát az ünnepi játékok megnyitóját megtartani.