2024. augusztus 18., vasárnap

Könyvvel köszöntő

Annyira megadóztatja az állam a könyvkiadást, hogy abból az összegből még egy kötetet ki lehetne adni – tudtuk meg az Életjel Kiadónál

Bármily különösen is hangzik, a 2009-es év nem mindenki számára ért véget. A szabadkai Életjel Kiadónál majd februárban következik ez be, amikor megjelenik Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész Farkasok és angyalok című képzőművészeti tanulmánykötete 2009-es kiadási évvel. A vajdasági festészetről, képzőművészekről olvashatunk majd esszéket, tanulmányokat, amelyek különböző fontos aspektusokra hívják fel a figyelmet, és a szerző nem feledkezik meg a legújabb festőnemzedékről sem.

Ahogy azt az Életjel kiadói tevékenységét irányító Dévavári Beszédes Valériától megtudtuk, a 2010-es évet egy miniatűr kiadásával kezdik.

– Kosztolányi Dezső születésnapját ünnepeljük március végén, erre az alkalomra jelenik meg Siflis Klára könyve a szabadkai Kosztolányi-kultuszról. A következő munka dr. Sági Zoltán egészségügyi felvilágosító kötete lesz. Ez lesz a negyedik könyve, amit az Életjel ad ki, és el kell mondanom, a kiadó legsikeresebb kiadványai közé tartoznak, hamar elkelnek. Az embereknek, úgy látszik, a lelki segítségre ilyen formában is nagy szüksége van. A harmadik könyv, aminek a kiadására már megvan a pénz, az dr. Silling István 60. születésnapjára jelenik meg. Néprajzi tanulmányokat tartalmaz – mondta a kiadó vezetője.

Emellett további terveik is vannak, ám azok megvalósulásához elengedhetetlenül pénz is szükséges. A pénzek beszerzése most van folyamatban. Pályáznak a szerbiai művelődési minisztériumnál és a önkormányzatnál is, és várják, hogy a tartományi pályázatot is kiírják.

– A második félévben folytatjuk az újraolvasó sorozatot. Ezúttal Dudás Károly Ketrecbálja jelenik meg, a szerző hozzákapcsol még két írást. Danyi Magdolnának is az idén van a 60. születésnapja. Az elképzelés az, hogy a Forum Kiadóval közösen kiadjuk az összegyűjtött irodalmi tanulmányait. Erre próbáljuk most összeszedni a pénzt. Ami egészen biztosan meg fog jelenni: a Bazsalikom, Szenteleky Kornél fordításainak válogatása reprint kiadásban. Még két kéziratot várok. Fontosnak tartom, hogy a természeti értékeinkről is írjunk. Szabados Klára botanikus írásaiból szeretnék egy gyűjteményt kiadni. A képzőművészeti témájú könyvek kiadását is folytatni szeretném. Jó lenne, ha elkészülne a Tóth Vilmos építészeti opusát taglaló munka. Ez egyfajta albumszerű kiadvány lenne.

A tervekről beszélgetve a pénzügyi helyzet is szóba került. Dévavári Beszédes Valéria nem is azt tartja a legégetőbb gondnak, hogy innen-onnan, különböző pályázatokon kell összegyűjtögetni a szükséges eszközöket, hanem hogy az állam kíméletlenül adóztat. Menthetetlenül adóznak minden, a folyószámlára beérkező pénz után, tehát még a Szülőföld Alaptól kapott támogatás egy része is az államhoz kerül. Magával azzal, hogy adózni kell, nincs is baj, viszont akkora mértékű a könyvkiadás megadóztatása, hogy annak a pénznek, amit az Életjel egy évre kap, akkora része elmegy adóra, hogy az adóra befizetett pénzből a kiadó gond nélkül meg tudna jelentetni még egy kötetet. A nyomdai költségek után 8 százalék az adó, ami a kiadóvezető szerint nem is sok, viszont a szerzői tiszteletdíj után 40 százalék. Ha ez utóbbi nem lenne ennyire sok, akkor sokkal tisztességesebb szerzői tiszteletdíjakat lehetne fizetni.