2024. július 17., szerda

Maribor és Guimaraes

Európa idei kulturális fővárosai

A portugáliai Guimaraes és a szlovéniai Maribor lesz 2012-ben az Európai Unió kulturális fővárosa, egy évvel később pedig a szlovákiai Kassa, valamint a franciaországi Provence tartomány és annak legnagyobb városa, Marseille töltheti be ezt a tisztet. Mariborral először lesz Európa Kulturális Fővárosa (EFK) az egykori Jugoszlávia területéről egy város.

Szlovénia évszázadon át tartozott a Habsburg Birodalomhoz a német nyelvű kultúrkör részét képezve. Az akkori Marburg a 19. század elején, a szlovén nemzet öntudatra ébredésekor vált Mariborrá és Szlovénia második legnagyobb városává. Maribor EKF-programját január 14-én pompás fényshow nyitja meg a Drau folyó mentén. Az egyik parton a nemzeti kulturális értékekhez kapcsolódó művészeti installációkat mutatnak be, a másikon pedig az egykori testvér-, ma már szomszédos országoknak, például Horvátországnak a támogatását kifejező művészeti projekteket láthatnak a város vendégei.

A húsz éve önálló EU- és NATO-államként létező Szlovéniának a nyugathoz való kapcsolatát fejezi ki a program egyik szintén jelentős pontja: a londoni Tate Gallery mutatja be kiállítását Mariborban. Képviseltetik magukat a német-holland származású Ulay, valamint Rebecca Horn művésznő is. A meglehetősen színes programban az Adolf Hitler felemelkedését bemutató színdarabtól kezdve a nemzetközi bohóctalálkozón és rockkoncerten át grafika- és képregény-kiállításig, illetve színházi és zenei előadásokig számos változatos rendezvény szerepel. Kiállításon mutatják be a Maribor jövőjét vizionáló építészeti elképzeléseket, illetve az egykori Jugoszlávia építészeti vívmányait.

A 800 ezer euróért épített új maribori színpadon cirkuszi és akrobata-mutatványokon kívül helyet kapnak majd 2012-ben a távoli Japánból és Oroszországból érkezett előadások is. Mitja Cancel programigazgató szerint ugyanakkor a cél, hogy a kreativitás segítségével megváltoztassák a társadalmat, csupán utópia marad: „Utópisztikus ötletek nélkül nem lehetne átvészelni a jelen válságot” - hangoztatta Cancel.

A portugál egyetemi város, Guimaraes január 21-én startoló programjáról egyelőre keveset tudni. A több mint ötszáz rendezvény között lesznek koncertek, kiállítások, színházi- és filmelőadások és interaktív utcai show-k. A legendás francia filmrendező, Jean-Luc Godard is „bejelentkezett” a programra. A 2010-ben irodalmi Nobel-díjat kapott Mario Vargal Llosa perui író pedig beszélgetéssorozat keretében teszi tiszteletét a városban. A festői szépségű, középkori városközpontban, amelyet 2001-ben az UNESCO világörökségek listájára is felvettek, nagy a sürgés-forgás, hogy minden készen álljon a kezdésre. A Lisszabontól mintegy 350 kilométerre északra fekvő várost Portugália bölcsőjeként tartják számon. Itt született I. Alfonz (1110-1185), Portugália első királya, aki a 12. században Portucale grófságot függetlenítette Spanyolországtól, és Guimaraest az ország első fővárosává tette. Itt született Portugália! – hirdeti a városfal is. (MTI)