2024. július 17., szerda

A láthatatlan változat

ÚJ KÖNYV


Tizenöt tanulmányt tartalmaz a Létünk folyóirat negyvenedik évfordulójára megjelentetett A láthatatlan változat (Válogatás a Létünk négy évtizedének anyagából alcímmel) című kötet Bence Erika főszerkesztő válogatásában, melynek eligazító előszavát is ő jegyzi.

A tizenöt szerző: J. Harold Berman, Bori Imre, Dömötör Tekla, Dragoslav Grujić, Györe Kornél, Jürgen Habermas, Jung Károly, Körmendi Ferenc, Pál Tibor, Rajsli Ilona, Rehák László, Pierre Rosanvallon, Szalma József, Várady Tibor és Vincze István egy-egy tanulmánya valamiféle spektrumát adja a folyóirat négy évtizedének.

Mint azt Bence Erika megállapítja, a válogatás szűkített változata kerül az olvasó kezébe, ám ezt mégsem tartja csonkult, illetve töredékes változatnak. „Nemcsak a hozzá mellékletként csatolt, a folyóirat négy évtizedének teljes anyagát közzé tevő CD-ROM megléte miatt, hanem a belátás miatt, miszerint a létrehozható változatok végtelen száma miatt az antologizáló besorolás eleve ellentmondásos és befejezhetetlen tevékenység.” A folyóirat főszerkesztője reméli, hogy mégis sikerült kiemelni egy olyan tanulmánysort a kötetben, melyek révén rálátás nyílik a folyóiratszámok tükrözte társadalmi és tudományos mozgásokra, beszédmódokra, ezeknek változásaira az évek, évtizedek folyamán.
Az újvidéki Forum Könyvkiadó és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kiadványa mintegy 240 oldalon, a négy évtized teljes anyagát tartalmazó CD-vel ellátva az óév utolsó napjaiban hagyta el a nyomdát.