2024. augusztus 18., vasárnap

Válaszok nélkül

Az ésszerűsítés ügyében érdemi előrelépés nélkül ért véget tegnap a nemzeti tanácsoknak az oktatásügyi miniszterrel való találkozója
A nemzeti tanácsok képviselői, így Kucsera Géza, az MNT IB elnöke is találkozott tegnap az oktatásügyi miniszterrel, hogy ily módon tájékozódjon arról, hogy a minisztérium milyen lépéseket készít elő, milyen ütemterve van és mikorra. Sajnos nem kaptak érdemi válaszokat.

– A racionalizációval kapcsolatban a miniszter csak annyit mondott el, hogy márciusban fog leülni dr. Jeges Zoltán tartománnyi oktatásügyi titkárral, és folytatják a tavaly elkezdett beszélgetést. Mi erre az időre szeretnénk elkészíteni a javaslatainkat, és letenni a miniszter úr asztalára követelmésként. A miniszter elmondta, tudja mi a pozitív diszkrimináció, de rá is nyomást gyakorol a Nemzetközi Valutaalap, eleget kell tennie bizonyos elvárásoknak. Őszintén szólva, nem vagyok megelégedve a találkozóval, többet vártam, konstruktívabb hozzáállást. Nem kaptunk kielégítő választ az alapítási jogok átvételével, a kétszakos tanárképzéssel és a diplomahonosítások felgyorsításával kapcsolatban sem. Az egyetlen, ami megnyugtató, hogy a miniszter elmondta, nem tervez felmondásokat, de a konkrét megoldásokról ennek kapcsán még csak ezután beszélnek – hallottuk Kucsera Gézától, akitől azt is megtudtuk, hogy a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottsága február elejére készül összehívni egy ülést, ahová meghívják azoknak az iskoláknak az igazgatóit, ahol működik magyar tagozat. Űrlapot készítettek elő, amit kitöltetnek velük. Adatokat gyűjtenek az iskolákból a tanulók, a tanárok és osztályok létszámáról. Ennek a felmérésnek az egyik fontos része, hogy a résztvevők elmondják, hogyan látják helyi szinten, az iskolájukban az ésszerűsítési lehetőségeket. Ennek alapján felvázolják majd az elképzeléseiket az adatokkal együtt a miniszternek.

Az elképzeléseik még körvonalazódnak, de fontos elvek a következők:

1. A szerzett jogokról nem szabad lemondani.
2. Kis településeinken az iskolák nem szűnhetnek meg.
3. Racionalizáció a nagyobb településeken lehetséges, ahol több iskola működik kis létszámú osztályokkal, a diákok utaztatása diákbuszokkal oldható meg.
4. A kétszakos tanárképzést megoldása. (Egyike a felvetett problémáknak a kétszakos tanárképzés. Az oktatási rendszerben törvényes lehetőséget kell találni, hogy az intézményeink ezzel a képzéssel foglalkozhassanak. A tanítóképző képezhetne kétszakos általános iskolai tanárokat például képzőművészetből, zenéből – mondta Kucsera.).
5. Több település iskolája közös vezetés alá kerülése (jó példa erre például a szabadkai községben Nosza, Hajdújárás és Királyhalom iskolája, ezek egy vezetés alatt állnak, közös az igazgató. Megvalósítható lenne ez Újzsednik, Nagyfény és Györgyén esetében is).