2024. szeptember 3., kedd

Pápai kitüntetés két tanárnak

Dr. Czékus Géza és Dr. Josip Ivanović rangos vatikáni kitüntetést vettek át

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) iskolanapján vette át két tanár a Pro Ecclesia Et Pontifice – Az egyházért és a pápáért! nevű kitüntetést. Msgr. Miocs Józseftől, a gimnázium igazgatójától, a kollégium rektorától megtudhattuk, hogy január 25-e Szent Pál apostol megtérésének napja, és mivel intézményük az ő nevét viseli, ezen a napon tartják az iskola napját és a szeminárium búcsúját. Ebben az esztendőben az ünnepségen dr. Czékus Géza és dr. Josip Ivanović, akik húsz, illetve huszonöt éve dolgoznak többek között a Paulinumban, pápai kitüntetést vehettek át.

Az ünnepi szentmisét apostoli nuncius, a pápai nagykövet, msgr. Orlando Antonini vezette, msgr. Pénzes János megyéspüspök pedig prédikációt mondott. A szentmise után egy alkalmi műsor keretében az apostoli nuncius átadta a kitüntetéseket. Ez a legmagasabb kitüntetés, amit egy személy – aki nem az egyházi rend tagja – Vatikánból kaphat, nagysága felér a legmagasabb állami kitüntetéssel. Msgr. Miocs József a jelöltek előreterjesztésével kapcsolatban elmondta, az indítványozás tőle ered, msgr. Pénzes János megerősítette, az apostoli nuncius pedig közvetítette Vatikánba, ahol a pápa elfogadta. A kitüntetést mindkét tanár azzal érdemelte ki, hogy nagy lendülettel, odaadással és az egyház előírásai szerint tanítanak. Miocs rektor úr elmondta azt is, hogy iskolájuk másfél év múlva ötvenéves lesz, és szeretnék kitüntetni azokat, akik a legnehezebb időkben is velük voltak.

Az egyik kitüntetett, dr. Josip Ivanović, aki a Paulinumban filozófiát, pszichológiát és szociológiát tanít, az intézmény adminisztratív ügyeit intézi, továbbá a Teológiai-Katehétikai Intézet titkára is, ahol szintén tanít, és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára.

– Mindig is tanár szerettem volna lenni, ugyanakkor vallásos családból származom, úgyhogy nekem az egyházhoz való hűség a mindennapok része volt. Nagyon meglepődtem, amikor meghallottam, hogy jelölt vagyok, de nem hittem, hogy valóban megkapom, mert mások is rászolgáltak. Mindig is úgy próbálok tanítani, hogy közben Isten dicsőítsem – mesélte dr. Josip Ivanović.

A másik kitüntetett dr. Czékus Géza biológia szakos tanár, aki két évtizede tanít a Paulinumban, és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára: –Nagyon kellemesen meglepett, úgy gondolom, hogy nem szolgáltam rá teljesen. Úgy érzem, kötelezettséget jelent, bizonyítanom kell, és még többet nyújtanom, elsősorban a hallgatók irányában. A vallás mindig jelen volt az életemben, azokban időkben is, amikor ez kellemetlenségeket okozott. Soha nem tagadtam meg, még akkor se, ha kimondottan tudományos tantárgyat tanítok. Úgy gondolom, hogy megtaláltam az utat a tudományos világ és a vallásosság között. Az utóbbi időben engem igazol, hogy a tudomány és a vallásosság közelítenek egymáshoz, úgyhogy most már nem zárja ki egyik a másikat. Ezek szerint az út amit bejártam, nem az áltudományé volt, sikerült megfelelnem a tudománynak és a vallásosságnak is – hallottuk a tanár úrtól.

Msgr. Miocs József igazgató és rektor úr kitért arra is, hogy iskolájuk másfél év múlva ötvenéves lesz, és ebből negyven nehéz évet számolnak: – A kommunizmus alatt tudomást sem vettek róla, utána pedig jött a háborús időszak. A kétezres év után kicsit feloldódott a helyzet, az állam kezdett másképp hozzáállni az egyházakhoz, és felfigyeltek a Paulinumra is, mint Szerbia egyetlen katolikus gimnáziumára. Ezek után, mint ahogy a négy pravoszláv gimnáziumot, elkezdtek bennünket is támogatni, ennek hét éve. Mindez ellenére még mindig nem tartunk ott, ahol lennünk kellene, hiszen úgy a vallásügyi minisztérium, mind pedig az oktatásügyi minisztérium alá illene tartoznunk, de még mindig zajlik egyfajta átmeneti folyamat ez ügyben. Mindez annyit jelent, hogy résztámogatást kapunk, és ez még mindig távol van attól, mint amit egy állami gimnázium kap – nyilatkozta msgr. Miocs József.