2024. szeptember 1., vasárnap

Színpadon A padlás

A Zentai Színtársulat bemutatója

A Zentai Magyar Kamaraszínház Zentai Színtársulata péntek este mutatja be Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter A padlás című musicaljét. A Zentai Művelődési Ház színháztermében este fél nyolckor kezdődő előadást Mácsai Endre rendezte. Kedvcsinálókén a rendezővel beszélgettünk.

Az általatok színre vitt darab miben különbözik a Vígszínház darabjától?

– Más lesz, de a történet megmarad. A felvonások számát kettőről egyre csökkentettük, de a musical szórakoztató feladatát megtartottuk. Komoly koreográfiák vannak a darabban és természetesen az ismertté vált slágerek is felhangzanak. A padlásban mi a nevelő szándékot szeretnénk kidomborítani, egy értékeket képviselő történetet akarunk elmesélni a nézőknek. Az esetünkben nem szokványos színpadi musicalről beszélünk, hanem egy zenés történetről. Nem akarjuk elhitetni a nézőkkel, hogy ez valóban egy szellemekkel teli padlás, vállaljuk, hogy ez egy színházi előadás, melyet fiatalok hoznak létre. A darabban elidegenítő effektusok bukkannak fel, melyek kiugranak a musical történetéből. Ezeket az effektusokat következetesen végigvisszük a darabon.

A padlás a Vígszínház legsikeresebb és legtöbbet játszott darabja, ezért valószínűleg nagyok lesznek az elvárások. Meg akartok felelni ezeknek az elvárásoknak?

– Nem akarjuk leutánozni a Vígszínház darabját, és megfelelni sem akarunk. Amikor Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója felkért, hogy rendezzem én A padlást, örömmel elvállaltam, de a darabtól pont az elvárások miatt nagyon megijedtem. Aztán ahogy elkezdtük dolgozni a tizenhat fiatallal, rájöttem, hogy nem szabad az elvárásokkal törődnünk, mert akkor görcsös lesz a produkció. Csak az a fontos, hogy együtt vagyunk a színházban, alkotunk, problémákat vetünk fel és beszélünk meg, értékeket közvetítünk és közben jól érezzük magunkat. Ha olyan előadás születik, mely valakinek nem tetszik, akkor sem hiábavaló a munkánk.

Van a zentai színtársulat tagjai között elég olyan személy, aki jól énekel?

– Szerencsére van. Tavaly óta jöttek új, színház iránt érdeklődő fiatalok, és köztük is és a régi tagok között is vannak jó hangúak. Az énektanulásban Nemes Nagy Anita korrepetitor volt a segítségünkre, ő sokat foglalkozott velük.

Mióta készítitek a darabot?

– A teljes szövegkönyvet még tavaly novemberben elolvastuk, a próbák decemberben kezdődtek. Először énekórákat tartottunk, majd következtek a színpadi próbák, a prózai jelenetek, a koreográfiák, és lassan összeállt az előadás technikai része is – hallottuk a rendezőtől.

Mácsai Endrének ez a második rendezése, tavaly szintén a Zentai Színtársulattal Szophoklész Antigonéját vitte színre.

A padlás bemutatója péntek este fél nyolckor kezdődik a Művelődési Házban, de arra már minden jegy elkelt. A repríz február 23-án 18 órakor kezdődik.