2024. július 17., szerda

Jön az Arany Glóbusz, majd az Oscar

Január végén hozzák nyilvánosságra az idei Oscar-díj jelöltjeit, az idegen nyelvű filmek kategóriájában azonban biztos indul A torinói ló és a Montevideo, Bog te video, azaz a magyarországi

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, január 15-én hozzák nyilvánosságra az Oscar-díj legbiztonságosabbnak tűnő barométerének, az Arany Glóbusznak a győzteseit. Nem sokkal később, január 24-én már megtudhatjuk az Oscar-díj jelöltjeit is, bár a filmipar legnagyobb hírverését keltő díjátadást csak február 26-án ejtik meg a Los Angeles-i Kodak színházban. Annyi már bizonyos, hogy Tarr Béla A torinói ló című játékfilmje képviseli Magyarországot, és a nagy sikerű Montevideo, Bog te video című Szerbiát az idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscar-díjért folyó 2012-es versenyben. A hivatalos nevezések közül az Amerikai Filmakadémia képviselői fogják kiválasztani január végén az öt jelöltet, amelyek közül végül kikerül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocska nyertese.

A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült, a forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A torinói lóban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A torinói ló világpremierjét tavaly februárban, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol a zsűri nagydíját és a filmkritikusok díját is elnyerte, továbbá csaknem 30 ország filmforgalmazója megvásárolta. A filmet azóta számos rangos filmművészeti fórum tűzte műsorra világszerte, az isztambuli, a dubrovniki, a jeruzsálemi, az újvidéki és a jereváni nemzetközi filmfesztiválok életműdíjjal méltatták Tarr Béla munkásságát. Az MTI információi szerint a magyar nevezésért idén négy film, A torinói ló mellett Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid (kritikánk itt), Elek Judit Visszatérés és Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című alkotása versengett.

A szerb jelölt, Dragan Bjelogrlić Montevideo, Bog te video soha nem látott sikert aratott a közönség körében, a szerbiai állami televízió szilveszter estéjén tűzte műsorra, amikor állítólag több mint 3 millióan nézték végig. A film mozisikeréről ugyancsak legendákat zengnek. A tavaly nyár végén megejtett titkos szavazáson mindenesetre hat ellenjelöltet körözött le. Egészen pontosan a következőket: Lazar Ristovski Beli lavovi (Fehér oroszlánok), Oleg Novković Beli, beli svet (Fehér, fehér világ), Ljubiša Samardžić Miris kiše na Balkanu (A balkáni eső illata), Dejan Zečević Neprijatelj (Az ellenség), Nikola Ležaić Tilva Roš, és Stevan Filipović Šišanje (Tarvágás).

A Hollywoodi Külföldi Újságírók Egyesülete által szervezett 69. Arany Glóbuszhoz, mint barométerhez visszakanyarodva, úgy tűnik az Oscar-gálán is szerep jut majd: rendezés kategóriában Woody Allennek, George Clooneynak, Martin Scorsesenek, Alexander Payne-nek és Michael Hazanaviciusnak. A legjobb filmdrámák között emlegetik a The Descendants (Utódok, Payne rendezése), A segítség (5 jelölést kapott Tate Taylor rendezése), a Hugo (A leleményes Hugo, Scorsese rendezése), a The Ides of March (A hatalom árnyékéban, Clooney rendezése), a Pénzcsináló (Brad Pitt főszereplésével) és a War Horse (Hadak útján, Spielberg rendezése) című filmeket. A vígjátékoknál az 50/50 (Fifti-fifti), a The Artist, a Bridesmaids, a My Week With Marilyn és az Éjfélkor Párizsban kapott jelölést. Az elmúlt év legjobb öt animációs filmjére a jelöltek: a Tintin, a Karácsony Artúr, a Verdák 2, a Csizmás, a kandúr és a Rango. A legjobb drámai főszerepet játszó színésznők Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (A segítség), Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo), Meryl Streep (The Iron Lady/A Vaslady) és Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin), legjobb színészek pedig George Clooney (The Descendants), Leonardo DiCaprio (J. Edgar), Michael Fassbender (Shame), Ryan Gosling (The Ides of March) és Brad Pitt (Pénzcsináló) a hollywoodi kritikusok szerint.