2024. július 17., szerda

Tišma nyerte a NIN-díjat

(Beta)

Slobodan Tišma nyerte el a NIN-díjat a Bernardijeva soba (Bernard szobája) című regényéért – tette közzé hétfőn a díjat odaítélő bizottság. A bizottságot Vasa Pavković (elnök), Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov, dr. Vladislava Gordić Petković és Mića Vujičić alkotják. A díjat 1954 óta ítélik oda az előző évben megjelent legjobb regényért. Tišma maga mögé szorította David Albaharit (Kontrolni punkt), Svetislav Basarát (Mein Kampf), Franjo Petrinovićot (Almaški kružoci lečenih mesečara), Voja Čolanovićot (Oda manjem zlu) és Uglješa Šajtinacot (Sasvim skromni darovi).

Tišma először érdemelte ki a legjelentősebb szerbiai irodalmi díjként is emlegetett elismerést. Az újvidéki Művelődési Központ gondozásában megjelent Bernardijeva soba poétikus hangulatú próza, egyfajta reflexió a zenéről, színekről, formákról, eseményekről. Slobodan Tišma 1946-ban született Stara Pazován, Újvidéken és Belgrádban fejezte egyetemi tanulmányait, Újvidéken él. Fiatal korában konceptuális művészettel és rock zenével foglalkozott, a Luna és a La Strada frontembere volt a nyolcvanas években. Érdekes, hogy első könyvét 45 évesen adta ki.
A NIN-díj egyébként gyakran adott okot vitára, odaítélésének hosszú történetében ketten nem vették át: 1972-ben Danilo Kiš Homokóra (Peščanik) és Milisav Savić 1991-ben a Hleb i strah című regénye nyomán.