2024. augusztus 17., szombat

Magyar tanár helyett magyar jegyzetek

A szakemberhiány miatt a szabadkai Műszaki Középiskola közlekedési szakirányán a tervek szerint ősszel csak egy magyar tagozat nyílik – Szótár és jegyzet készült a magyar diákoknak, akik sze

Áthidaló megoldással némiképp megoldódott a szabadkai Műszaki Középiskola négyéves közúti közlekedési technikus és hároméves járművezetői szakán adódott probléma. Ahogyan arról a tanév elején lapunkban beszámoltunk, az érettségi szempontjából is fontos szaktantárgyakra, mint amilyen az integrális szállítás vagy a szállítástervezés, nem tudtak magyar tanárt találni, így ezeket szerb nyelven tanulják a magyar diákok. A gondot némiképp orvosolandó Balassa Győző közlekedési mérnök és Nagy Irén, az iskola igazgatóhelyettese elkészítették a jegyzeteket magyarul, és megszületett az érintett tantárgyakhoz kötődő szótár is. Lefordították a teljes anyagot. Ezekből a tantárgyakból egyébként sem volt magyar tankönyv, úgyhogy a helyzetnek ez a pozitívuma. A diákok az iskolában, a számítógépeken juthatnak hozzá a jegyzetekhez, esetleg adathordozóval vagy e-mailben elküldve, de kérésre ki is nyomtatják nekik.

– A tanárunk nyugdíjba vonult, közlekedési mérnököt, aki előadhatná ezeket a tantárgyakat, nem találtunk. Éppen ezért a 2010/2011-es tanévben nem is képezünk majd járművezetőket, nem nyílik ilyen szak, mert lehetetlen magyarul beszélő mérnököt találni. Persze próbálkozunk. A szerb ajkú tanárt, aki most tanít, egy évre vettük fel, tehát a pályázat nyitva lesz, úgyhogy ha esetleg valakinek közlekedési mérnöki diplomája van, szeretettel várjuk. Az idén így magyarul csak a közlekedési technikus szak nyílik meg. A diákok boldogultak az első félévben, annak köszönhetően, hogy az egyik tanárnő ért magyarul, tehát nála lehetett magyarul felelni, ellenőrzőt írni, a másik tanár érthetően, bár nem tökéletesen beszéli a magyart, de sokszor gazdagította prezentációkkal az óráit, így vizuálisan is segített a diákoknak – mondta Ivanović Erzsébet igazgató.

Várhatóan márciusban elkészül a szabadkai Műszaki Középiskola tavaly augusztusban kigyulladt tornatermének felújítása (a létesítményt az előző év novemberében adták át rendeltetésének). Ahogy azt Ivanović Erzsébet igazgatónőtől megtudtuk, megtörtént a kárfelmérés, a biztosító kifizeti a költségeket. Most kértek kibővítésre eszközöket a biztosítótól, mert a tető és a falak lemosása után kiderült, hogy a lángra kapott tetőnek egy kicsit nagyobb részét kell felújítani, mint ahogyan azt eddig gondolták. Most azt várják, hogy megszülessen a döntés, és azután folytatódnak a munkálatok.

– Az első felmérés szerint 17 és fél milliós kár keletkezett, most ezzel a kibővítéssel a végösszeg 20 millió körül lesz a hozzáadott értékadóval együtt. A biztosítótól már kaptunk eszközöket, most a kibővítésre várjuk még a pénzre a jóváhagyást. A rekonstrukció december 15-én kezdődött meg. 45 munkanap lett előirányozva a munkálatokra, s be is fejeződtek volna február közepére, ha nincs ez a nagy hideg és a kibővítés. Így egy hónappal később készül el, valamikor márciusban – mondta az igazgatónő.

Az iskola diákjai és tanárai addig arra kényszerülnek, hogy tornatermük hiányában úgy oldják meg a testnevelést, ahogyan évekig tették a terem felépültéig: a város különböző területein tartják az órákat.