2024. szeptember 3., kedd

Harmincöt év karmesteri pálcával

Murényi Mátyás művészi pályájának jubileuma alkalmából szerdán nagyszabású koncert lesz Szabadkán

Murényi Mátyás karmester 35 éve járul hozzá munkásságával zenei életünk gazdagításához. Eddigi munkásságról elmondta, hogy ez a hosszú idő gyorsan eltelt. Visszaemlékezett azokra az esztendőkre, amikor Szarajevóban folytatta tanulmányait. Onnan 1983-ban tért vissza Szabadkára, majd megalapította a mai napig is működő női kórust. Ezek után tíz évig vezette a Népszínház zenekarát, tíz évig a szabadkai Filharmóniát, az utóbbi évtizedben pedig középiskolákban tanít. Időközben kamarazenekarokat és kórusokat is vezényelt, amelyekkel beutazta a volt Jugoszláviát, de Európa számos országába is eljutottak. Büszke arra, hogy jelenleg több olyan profi szólista is működik, akik az ő keze alatt váltak kiváló énekessé. A komolyzene után néhány éve a könnyűzene felé fordult.

Nemcsak azért, mert észrevételei szerint ezt igényli a közönség, hanem mert korábban is szerette a szórakoztató műfajokat és a kihívásokat is. Hamarosan mégis újból visszatér a klasszikusokhoz. Időközben azonban az ABBA-koncert meghívást kapott Belgrádba, március 8-ára a Sava Központba, az előző napon pedig Szabadkán, a Bunjevačko kolóban tervez retróbulit, ahol a közönség ismert dallamokra táncolhat, és felidézheti a régi szép időket.

A szabadkai Városháza dísztermében szerdán 20 órai kezdettel lesz a Murényi Mátyás karnagy 35 éves művészeti munkássága alkalmából megszervezett koncert, amelyen főleg fiatal előadók lépnek fel, hazai és külföldi slágerekkel. A műsoron felcsendül majd néhány dal, a nemrég oly nagy sikert elért ABBA-koncertről is. Hallhatjuk Mirna Radulović, Andrej Ademi és Stefan Vukčević szólistákat, továbbá a fiatalokat, Vesna Jurićot, Lukić Anabelát, Ivana Dragićot és Simon Valentinát. A szólistákat a Money, Money zenekar kíséri, rajtuk kívül pedig fellép a női ifjúsági kórus is. Az est vendégei a Lidija és Boban duett, Miloš Nikolić és Jellena Belgrádból. A koncerten két meglepetésvendég is megjelenik, akiknek a kiléte egyelőre titok, de egyiküket nagyon jól ismeri a szabadkai közönség. A jubiláláson kívül ez a megközelítőleg másfél órás hangverseny a szerelemhez, azaz a közelgő Bálint-naphoz is kötődik. Jegyek a Városháza ajándékboltjában vásárolhatók 400 dinárért.