2024. augusztus 17., szombat

Télűző zsongás a szabadkai Népkörben

Koreográfia-verseny, táncmesejáték, jelmezbál, Tízen Túliak Társasága diszkó...

Olyan, a kihívásoktól sem visszariadó néptánc-koreográfusok számára szervez hamarosan versenyt a szabadkai Népkör MMK néptáncszakosztálya, akik egy nap alatt megadott zenére, külön biztosított táncosokkal készítenek el csupán egyetlen nap alatt egy 5-6 perces koreográfiát. A Népkör programszervezői egyelőre csak ennyit árultak el a készülő projektumról, de kedvcsinálóként azért más programjaikról is beszámoltak azon a tegnapi összejövetelen, amit barátkozás, beszélgetés céljából szerveztek az újságírók számára. Hallhattuk, hogy a tánckar Más-kor és A legény, aki kiállta a próbát című táncszínházi előadásaik sorát hamarosan bővíti egy hasonló jellegű produkció, a Ludas Matyi. A Hernyák György rendezte táncmesejátékot áprilisban mutatják be.

Ami a gyermekek programjait illeti, e hó 13-án 10 órától kerül megrendezésre az idei farsangi jelmezbál, ahol a hagyományokhoz híven most is jutalmazzák majd a legszebb, legötletesebb jelmezeket, és az udvaron télűzésként elégetnek egy kiszebábot is. Érdekesség, hogy idén a zsűri tagjait felsős tanulók alkotják majd. Február 20-án a TTT diszkóba, azaz a Tízen Túliak Társaságába várják az 5–8. osztályos diákokat, akik e most induló, havonta megrendezésre kerülő program során szervezetten, szülői, tanári felügyelettel szórakozhatnak 17 órától estig. A Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund ebben a hónapban jubileumot ünnepel, 10. alkalommal játsszák A dzsungel könyvét, miközben készítik az új előadást, A Pál utcai fiúkat.

Idén még egy jubileum lesz, ugyancsak a tízes szám jegyében: a Juhász zenekar egy CD megjelentetésével és nyáron egy nagyszabású koncerttel ünnepli majd meg megalakulásának 10. évfordulóját. A lemez anyagának összeválogatása most zajlik, hamarosan stúdióba is vonulnak a zenészek. Ez lesz a zenekar harmadik lemeze. Elkészítésénél és a koncerten is közreműködnek majd azok, akik az évek során együttműködtek a Juhász zenekarral. Az együttes az idei évre is számos meghívást kapott mind Magyarországon, mind Vajdaságban, és májusban egy franciaországi fesztiválon is részt vesznek.