2024. augusztus 17., szombat

Új időszámítás kezdődik

Elkészült a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tornaterme
(Molnár Edvárd fotója)2007-ben nemzeti jelentőségű intézmény lett a gimnázium, ez évi 15 millió forintos működési támogatást is jelent, de a magyar állam emellett jelentős összeggel járult hozzá, hogy a tornaterem is megépülhessen. 2007-től idáig az iskola több mint 50 milliós támogatást kapott. Azért, mert olyan új lehetőség volt, amely nem csupán egy újabb oktatási intézményt jelentett, hanem a szerep, amit felvállalt az iskola, a tehetséggondozás volt méltó arra, hogy jelentősebb támogatást kapjon ez az intézmény. Nagyon jó eredményeket produkál az iskola, magas beiskolázási arányokat a felsőoktatásba. Amikor azt láttuk, hogy az iskola alapműködése már biztosított, örömmel segítettünk a tornaterem építésében is. Az elkezdett támogatásokat továbbra is szeretnénk folyósítani, a tornaterem befejezése nem a projekt befejezését jelenti – mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára tegnap a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tornatermének ünnepélyes átadóján. Ugyanis magyarországi és hazai támogatásoknak köszönhetően elkészült az intézmény röplabdapálya nagyságú tornaterme (ekkora hely állt rendelkezésre a még beépíthető területen, két épület között), amellyel befejeződött a gimnázium felépítése.

Varga Anikó igazgatónő elmondta, a felszerelés még igen szerény, pályázatok útján igyekeznek megszerezni a szükséges eszközök megvásárlásához a pénzt, a talajgyakorlatokhoz, a labdajátékokhoz már megvan mindenük. A terem és az öltözők mellett egy galéria-része is van az új épületnek, ezt később esetleg edzőteremmé kívánják alakítani.

– A gimnázium létrejötte óta, az elmúlt hat évben a tornaórákat különböző helyeken tornáztak a diákok, a Svetozar Marković Gimnáziumban, a kiserdőben, talajgyakorlatoztunk két egybenyitott osztálytermünkben, ami ideiglenes tornateremként szolgált... Most egy új időszámítás kezdődik, aminek már ideje is volt, hiszen nálunk sporttagozat is van – hallottuk az igazgatónőtől, akitől megtudtuk: Magyarországról 17,5 millió dinárt, a tartománytól 9 millió dinárt kaptak, és a tartomány emellett állta a tornaterem műszaki átvételének költségét és az öltözők felszerelését.