2024. augusztus 17., szombat

Hajnali részegség

Kosztolányi verséből 600-an mondtak részleteket egyszerre Szabadkán, háromnapos irodalmi konferencia az újvidéki Magyar Tanszéken
Mintegy 600 középiskolás diák szavalt el egyszerre részleteket a 125 éve született Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című verséből pénteken a szabadkai Városháza előtti téren. A különleges, szívmelengető eseménynek vezénylője is volt, Jordán Tamás színművész tartott próbát a tanulókkal, instrukciókat adott – Kérnék szépen rövid magánhangzókat és kemény mássalhangzókat! – hogy a magyar irodalom egyik legszebb költeménye, a magyar nyelv egyik leggyönyörűbb alkotása a lehető legtökéletesebben hangozzék el, ahogy azt dr. Fűzfa Balázs egyetemi tanár bevezetőjében elmondta, örök emléket állítva ezzel versnek, költőnek és önmagunknak. És ez sikerült is.

Zúgott a tér a lelkes versmondóktól, és mivel a versszakokat táblákon felmutatták, az arra járó érdeklődők is bátran bekapcsolódhattak a Nagy versmondásba. Ezt a nevet kapta ez a rendezvény, amely a 12 legszebb magyar vers konferencia- és könyvsorozathoz kapcsolódik, amelyet a Nyugat-magyarországi Egyetem Nyelv és Irodalomtudományi Intézete szervez. Az első ilyen tanácskozás 2007-ben volt, a konferencia vajdasági állomásának, a Hajnali részegség nevet kapó háromnapos irodalmi konferenciának az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszéke ad otthont a hétvégén. A Nagy versmondás helyi szervezője az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete volt.

Kosztolányi szülővárosában, Szabadkán, a déli órákban tartott Nagy versmondást követően az újvidéki Magyar Tanszéken pénteken délután kezdődött meg a háromnapos konferencia Hajnali részegség címmel, több mint 40 előadó részvételével.

A konferenciát a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karával közös szervezésben hozta létre a tanszék. Egy konferenciasorozat része ez a tanácskozás, az újvidéki esemény immár hatodik a sorban, a közös jellemző pedig az, hogy egy versnek szentelik az értekezletet. Mint már beszámoltunk róla, ezúttal a 125 évvel ezelőtt Szabadkán született Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című költeménye áll a konferencia középpontjában. Pénteken délután Láncz Irén tanszékvezető köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Fűzfa Balázs, A 12 Legszebb Magyar Vers programvezetője – amelynek része ez a konferencia is – megnyitotta a rendezvényt. Jordán Tamás színművész előadásában elhangzott Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című verse, majd kezdődött a háromnapos tanácskozás, amelyen a vajdaságiak mellett magyarországi, olasz és finn részvevők is vannak.