2024. október 8., kedd

„Boldog, aki olvassa”

Márciusban az Óbecsei Népkönyvtár páratlan Biblia-kiállításnak ad majd otthont

Márciusra igazi kulturális csemegét ígér Kinka Erzsébet, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója: egy nemzetközi Biblia-kiállítás keretében több mint 250 különböző korú szentírást vehetnek majd szemügyre a látogatók. A megtekintésre szánt, 35 nyelven íródott Biblia a világ 60 országából érkezik, és a bemutatásra kerülő anyagállományhoz a katolikus egyház mellett a református, az adventista és a szerb ortodox egyház is hozzájárul.

A maga nemében páratlan kiállítás megálmodója eredetileg Dr. Hermán M. János nagyváradi református lelkész, egyháztörténész volt, aki Tőkés László református lelkész, EP-alelnök támogatásával a „Keresztény Európát!” program keretében 2008-ban, a Biblia évében az Európai Parlament brüsszeli épületében A Könyv címmel mutatta be a számtalan nyelven kiadott Szentírások gyűjteményét, illetve a kiállítás hangsúlyos részét képező magyar nyelvű Biblia-örökséget. Az itt kiállított szentírások egy részét a nagyváradi dr. Hermán M. János az óbecsei könyvtár rendelkezésére bocsátotta – a kiállítás anyaga várhatóan megkapóan érzékelteti majd a Biblia, az élet és a kultúra kapcsolatát, és a látogatók a legrégebbi nyelvemlékektől egészen a legújabb kiadásokig követhetik nyomon a Biblia útját és hatástörténetét.

A nemzet és a Biblia, illetve a bennük élő szellemi-kulturális örökség több mint 1000 éve összetartozik, ami a ránk maradt írásműveken tökéletesen nyomon követhető, legelső írott nyelvemlékeink is egyházi-biblikus eredetűek. Erről is meggyőződhetnek majd azok, akik márciusban meglátogatják az Óbecsei Népkönyvtár Biblia-kiállítását, amelynek megnyitójára várják dr. Hermán M. János nagyváradi református lelkészt és Tőkés László EP-alelnököt is. A megnyitó időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják majd az érdeklődőket.