2024. szeptember 3., kedd

Tankönyvböngészés

A Tankönyvkiadó Intézet bemutatta kiadványait Szabadkán

A szabadkai új városházán tekinthették meg a Tankönyvkiadó Intézet kínálatát az általános iskolák tanárai, tanítói. Első ízben történt, hogy egy kérdőív formájában kikérték a véleményüket is. Az újabb vagy módosított könyveket szerzőik mutatták be. Erdély Lenke az alsós magyar tankönyveket, dr. Toldi Éva az új nyolcadikos olvasókönyvet, Tolnai Ilona a Zenekultúra tankönyvet alsósoknak, és Bulatović Gabriella az ötödikes és hatodikos zenekönyvet.

A szerb és magyar nyelvű tankönyveket három teremben lehetett böngészni, az említetteken kívül más tantárgyakét is, például matematikát, szerbet, fizikát, kémiát, biológiát, idegennyelveket, és a műszakit. Nikola Stojanac, a Tankönyvkiadó Intézet újvidéki részlegének vezetője elmondta, hogy többnyire mindegyik megtekinthető volt: – A nyolcadikos tankönyvek újak, és az újonnan megreformált tantervhez alkalmazkodnak. Egyes alsós könyvek is jelentősen megváltoztak. A diákok márciustól rendelhetik meg, és ettől a hónaptól kezdve három részletben fizethetik őket. A könyvek júniusban érkeznek, habár a magyar nyelvű tankönyvek esetében előfordulhat, hogy valamelyik augusztusban vagy szeptemberben jelenik meg. Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi tanévben némelyik könyv késett, ez a jóváhagyás összetett procedúrájának tudható be. Most azonban végéhez ért a nyolcadikosok tantervének reformja, így minden bizonnyal nem lesz többé késés. Bemutattuk az MNT-nek a nyolcadikos tankönyvek listáját, beleértve a választott tantárgyakét is, amely az új tanév kezdetéig napvilágot lát. A tankönyvek öt százalékkal drágultak a tavalyihoz viszonyítva – hallottuk a vezetőtől.

Dr. Toldi Éva a nyolcadikos olvasókönyvet mutatta be, kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt fektetett az érdekességekre és a humorra: – A tanterv előírja, hogy a tanárok milyen szövegeket dolgozzanak fel az órákon, és a tankönyveknek ezeket tartalmazniuk kell. A tanterv egy része tehát a kötelező szövegeket írja le, a másik pedig javasol. Utóbbiból nem mindent vettem át. Úgy gondoltam, hogy inkább olyan párhuzamos szövegeket adok át a tanulóknak, amelyek humorosan kötődnek a kötelező szöveghez. Azt tapasztalom, hogy a gyerekeknek fokozott igényük van a nevetésre, és a tanterv kevés vicces szöveget tartalmaz. Egy-egy írás több szempontú megközelítése tehát nagyon érdekes lehet. Ez az elgondolás már az alsósoknál, Erdély Lenke könyveiben is megjelenik. Az új nyolcadikos olvasókönyv egyik specifikuma tehát a humor és az irónia, továbbá e két fogalom megkülönböztetése. A továbbiakban a szerző rátért az olvasókönyv céljaira. – Az egyik mindenképpen az, hogy felfedje a szövegek közötti kapcsolatot. A tanterv előírja, hogy milyen fogalmakat kell megtanulniuk a diákoknak. Az olvasókönyv ezért úgy lett felépítve, hogy az elméleti ismeretek után kérdéseket tegyen fel, és arra buzdítsa a tanulóit, hogy ezek alapján maguk vonják le a következtetéseket. Definíciókat nem tartalmaz a könyv, mivel úgy gondolom, hogy nem ezeket kell megtanulni. Ehelyett érdekességeket emeltem ki, olvasmányokhoz kötődő anekdotákat, megjegyzéseket, amik megszakíthatják az óra menetét, és felkelthetik a diákok figyelmét – hallottuk dr. Toldi Évától, aki könyvében a kortárs szerzőknek is teret adott, a tanulóknak közelebb hozva a világukat, továbbá olyan szövegeket is válogatott, amelyek a mai fiatalok életét is tükrözik – Varró Dániel e-mail és sms-versek műveit is tanulják, ezáltal a szerelem nem patetikus, nem magasztos megközelítéséről is tudomást szereznek. Az olvasókönyvben internetes honlapokat és cédéket is ajánlok. Nem hiszem, hogy az olvasókönyv minden kérdésére válaszolnak majd az órákon. Nem is kell, hiszen minden osztály másmilyen. A tanárnak nem a tankönyvet kell tanítani a gyerekekkel, viszont fontos, hogy a tankönyv alapján dolgozzon. A jelenlegi munkafüzet csak részben fedi a legújabb tantervet. Készül már az új is, amelynek feladatai hasonlítani fognak a záróvizsga követelményeihez – fejezte be ismertetőjét a szerző.