2024. október 8., kedd

Ki lesz az iskolaigazgató?

ÓBECSE

Az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolában továbbra sem sikerült igazgatót választania az iskolaszéknek: tavaly június 30-án az egyik magyar tagozaton történt sorozatos incidensek után dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár felmentette tisztségéből Suzana Đukić igazgatónőt. Ő fellebbezett a döntés ellen, az iskolaszék pedig július 7-én megbízott igazgatóként újraválasztotta.

December 23-án ismét egyhangú döntés született: miután az iskola munkaközösségének a 70 százaléka az eddigi igazgatót támogatta, Baló Tibor ellenében az iskolaszék egyhangúan igazgatónak választotta Suzana Đukićot. Január 28-án megérkezett az oktatási titkár elutasító válasza – indoklása szerint az igazgatónő megválasztása nem biztosítaná az iskola zavartalan működését.

Az iskolaszék múlt heti döntése értelmében az iskolában jelenleg Dušan Zahar, az iskola tanára látja el megbízottként az igazgatói feladatokat. Dr. Srđan Gligorić jogász, az iskolaszék elnöke kedden a köztársasági oktatási minisztériumtól a tartományi titkárság munkája feletti közigazgatási ellenőrzést kért, az újvidéki ügyészégnél pedig dr. Jeges Zoltán ellen hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést.

– Vélemények szerint az igazgatónő kinevezésének a visszautasítása nyilvánvalóan törvénytelen volt, mivel az intézmény zavartalan működésére hivatkozva tett ezt. Ez azonban csak akkor állja meg a helyét, ha olyan körülmények vannak, amelyek ezt feltételezik, ilyen azonban nem áll fenn.

legutóbb január 5-én döntött úgy az iskolaszék, hogy Baló Tibor tanár ellenében továbbra is az ő újraválasztását támogatják, ezt a javaslatot azonban dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár elutasította.

Dr. Jeges Zoltánt is meg kívántuk szólaltatni, de a titkárságán úgy értesültünk, hogy hétfőig nem lesz elérhető.