2024. július 18., csütörtök

Picit európai, sokat amerikai

Tévéjegyzet

Hosszú idő után fedeztem fel újra a Vajdasági Televízió filmműsorait. Igaz, a nemzeti kisebbségeknek fenntartott csatornán, szerb felirattal, de este 9.30-kor rendszeresen. Lényegében a Dolmen – A rejtelmek szigete krimisorozat ragadott magával egy-két héttel ezelőtt, mely félelmetesen emlékeztetett az egykori maratoni sikerkrimire, David Lynch kilencvenben bemutatott Twin Peaks -ére. A francia film nagy tisztelője lévén, kíváncsian vetettem bele magam a hatrészes sorozat összekuszált szálaiba, de gyakorlott tévénézőként gyorsan felismertem a hollywoodi hatáskeltés eszközeit: a vonzó főhősöket, a figyelemelterelő mozzanatokat, a gerjesztett titokzatosságot, a mindent betöltő misztikumot, a képileg is rendhagyó helyszínt... Szóval, a nyelven kívül nemigen volt „francia” ez a sorozat, de elegendő volt ahhoz, hogy újra odafigyeljek a jobb napokat is megélt vajdasági tévéház filmkínálatára. És következett egy kiváló 2007-es életrajzi film, a Caravaggio olasz–francia–spanyol–német koprodukcióban a neves festő életéről. Ezen a héten újra egy olasz sorozat fut, kissé régebbi keltezésű ugyan, de ez nem baj, Sophia Loren mindent pótol. Szóval az európai film kedvelői bátran ellátogathatnak erre a csatornára, kis pihenés gyanánt az amerikai sorozatoktól.

Az RTL Klub viszont kivételesen nem sokat szöszmötölt A mentalista című sorozattal, nem várta meg, mire kint lerágott csont lesz belőle, hamar lefordíttatta, szinkronizáltatta, és képernyőre küldte. Kifejezetten új sorozatról van szó, fél éve sincs, hogy az USA-ban műsorra tűzték. Nem egy mágusról, természetfeletti lényről van szó, hanem egy fordulatos, gondosan felépített krimiről. Pszichokinézis látszólag van ugyan már az első részben is, de nyilván csak ügyes trükkről van szó, csak bizakodhatunk, hogy a földön marad a főhős, és nem vonul át a misztikus sorozatok közé. Nem mintha bármi gond lenne például a szintén fordulatos és ötletdús Médium-mal, Patricia Arquette-el, de az mégiscsak egy rétegsorozat.

A mentalista írója az a Bruno Heller, akinek nincs több évtizedes sikeres múltja a televíziós iparban, de nem is kezdő. Simon Baker főszerepe, sármja, kiállása természetesen fontos, de nem feltétlenül meghatározó, ugyanakkor biztos van sok nő, aki miatta nézi a sorozatot. Játszott a Vörös bolygó-ban Val Kilmerrel, a Sunset Strip-ben, A kör második részében is láthatták a nézők, sorozatból pedig az Őrangyal (The Guardian) köthető nevéhez, tehát 2001 és 2004 közt ügyvédet alakított. Most magánnyomozó, aki a rendőrség munkáját segíti komplikált ügyekben – picit ilyesmi a Médium is, amiben Allison Dubois a kerületi ügyésznek adja a tippeket, vele osztja meg zavaros látomásait. Nagy különbség, hogy a Simon Baker alakította Patrick Jane nem álmában lát különös dolgokat, elsőre értelmezhetetlen fordulatokat, ismert vagy ismeretlen személyekkel, hanem nagyon jó megfigyelő. Emlékezhetünk, Sherlock Holmes volt az, aki Watson félrecsúszott kalapjából és gyűrött kabátujjából kikövetkeztette, utóbbi mit evett, kivel találkozott, mit tett, és főleg mit akart tenni az azt megelőző 48 órában.