2024. július 18., csütörtök

A tanügyesek nem adják fel

Valakinek felelnie kell azért, hogy a diákoknak be kell pótolniuk az elmaradt órákat (Fotó: Molnár Edvárd)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttségének képviselői tegnap az oktatásügyi, igazságügyi és az adóhivatal szakszervezeteinek képviselőivel találkoztak. A szakszervezetek képviselői a közszférában jellemző túlfoglalkoztatottságra, valamint a költségvetési eszközök nem ésszerű költésére hívták fel az IMF figyelmét.

A nemzetközi pénzügyi szervezet képviselői úgy értékelték, hogy mielőbb végre kell hajtani az állami közigazgatás reformját. A közalkalmazottak béremelésének összhangban kell lennie a megállapított pénzügyi szabályokkal – közölték az IMF képviselői.

Leonardo Erdelji, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezete Uniójának elnöke a Beta hírügynökségnek a következőket nyilatkozta a tárgyalás után:

– A szakszervezetek elmondták az IMF képviselőinek, hogy az állami költségvetés nagy részét teljesen értelmetlen módon költik el. Erre bizonyítékok is vannak. Az állami kasszában lenne pénz a közalkalmazottak béremelésére, illetve a nyugdíjak emelésére. Amennyiben az idei költségvetés bevételei a tervezettnek megfelelően alakulnak, akkor emelni lehetne a béreken. A szakszervezetek egyetértenek az IMF megállapításával, hogy az állami közigazgatás reformra szorul.

Tomislav Živanović, a Függetlenség Szakszervezet elnöke közölte, hogy szervezetük nem vett részt a tárgyaláson. Csak a „kormány szakszervezeteit” hívták meg – szögezte le Živanović.

– Azokat hívták meg, akiket könnyű meggyőzni arról, hogy nincsen pénz a béremelésre. Szakszervezetünk nem adja fel a sztrájkot – részletezte Živanović.

Žarko Obradović oktatásügyi miniszter megerősítette, hogy Diana Dragutinović pénzügyminiszterrel pénteken találkoznak ismét az oktatásügyesek szakszervezeteivel.

– Reméljük, hogy a pénteki egyeztetésen végre sikerül megállapodásra jutni és véget ér a sztrájk – hangsúlyozta Obradović.

Az oktatásügyben dolgozók január 28-a óta sztrájkolnak. Egyedül a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet fogadta el a szerb kormány által korábban felajánlott megállapodási javaslatot, amely nem részletezi pontosan, hogy mekkora béremelésben részesülnek a tanügyi dolgozók idén. A megállapodási javaslatban csak annyi áll, hogy a béremelés összege az állami költségvetés bevételeitől függ majd. A szóban forgó szakszervezet abbahagyta a sztrájkot. Branislav Pavlović, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet elnöke hisz a Pénzügyminisztérium állításának, hogy a költségvetési bevételek teret engednek majd a béremelésnek nemcsak az oktatásügyben, hanem a közszféra egyéb területein is. Pavlović szerint az lenne a legjobb, ha mindegyik szakszervezet abbahagyná a sztrájkot. Valakinek felelnie kell azért, hogy a diákoknak be kell pótolniuk az elmaradt órákat – szögezte le Pavlović.

A tanügyesek másik három legnagyobb szakszervezetének képviselői ma a Szociális-gazdasági Tanáccsal találkoznak és felvázolják, hogy milyen helyzetben is vannak az oktatásügyben dolgozók – erősítette meg tegnap Tomislav Živanović.