2024. július 18., csütörtök

Magyar tagozat öt újvidéki középiskolában

Temerinben banktisztviselőket képző közgazdasági mintatagozat nyílik – A Szülők Fóruma civil szervezet nyolcéves fennállása alatt három középiskolában is hozzájárult a magyar tagozat beindít

Folytasd anyanyelven! – szólította fel tavaly az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola szórólapja a továbbtanulni vágyó nyolcadikosokat. Szakemberek szerint az anyanyelven való tanulás megalapozottabb tudást biztosít, a gyakorlat pedig azt bizonyítja, hogy a továbbtanuló diákok boldogulnak a szerb nyelvű felsőoktatásban a magyar nyelvű iskoláztatás után is. Ezt a mottót követi idén is a székvárosi Szülők Fóruma, mely civil szervezet az utóbbi években sokat tett a középiskolai magyar nyelvű oktatás megőrzéséért, fejlesztéséért. Nyolcéves fennállása alatt nemcsak kivívta a szülők és a gyerekek bizalmát, hanem a tartományi székvárosban közbenjárására megkezdődött a magyar nyelvű oktatás az Egészségügyi, a futaki Mezőgazdasági, majd a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában. Így jókora kihagyás után kettőről ötre nőtt azon újvidéki középiskolák száma, melyekben magyar nyelven is megszervezik az oktatást. Az említetteken kívül a gimnáziumi és a villamossági képzés folyamatos.

Természetesen nemcsak a fórum, maguk a középiskolák is egyre inkább küzdenek a diákokért, bevált gyakorlattá vált a nyílt napok megszervezése, amikor a jövendőbeli középiskolások ellátogatnak az intézményekbe, de a középiskolák egyike-másika is népszerűsítés céljából „kiszáll” az általános iskolákba.

A civil szervezet ugyanakkor tájékoztatja a végzős általános iskolai tanulókat a pályaválasztási lehetőségekről, illetve a középiskolai magyar tagozatok megnyitásáról. Ezt teszi most is, hallottuk Pázsin Farkas Juliannától, a fórum elnökétől, a József Attila Általános Iskola pszichológusától.

– Évek óta körbejárjuk, vagy körbekérdezzük Bánát számos települését, az újvidéki és környékbeli iskolákat a nyolcadikosok pályaválasztási igényeiről. A magyar ajkú diákoknak jóval kisebb a pályaválasztási esélye mint szerb társaiknak, ezért külön gonddal figyeljük őket, és ha tömegesebb igény mutatkozik egy-egy magyar nyelven nem létező szakra, akkor megtesszük a szükséges intézkedéseket. E téren feladatot vállalnak az érdekelt szülők is, akik tagjai a civil szervezetnek. Együtt külön figyelemmel kísérjük a dél-bácskai körzet, de mindinkább Bánát, sőt egész Vajdaság magyar ajkú tanulóinak a pályaválasztási óhaját, s tanácsokkal, információkkal látják el őket – mondta. Konkrét tanácsadásért a szülők a 064/42-79-836-os telefonszámon érdeklődhetnek Pázsin Farkas Juliannánál.

Egyelőre nem tudni, hogy idén hány magyar ajkú elsős diák lesz az újvidéki középiskolákban, csak remélhetjük, hogy a környékbeli, és a távolabbról érkező diákokkal együtt megtelnek a tagozatok. Az Egészségügyi Középiskola esetében évről-évre megismétlődik a túljelentkezés, még Szabadkáról is vannak tanulók. Lenne igény még egy tagozat megnyitására, lehetőség már kevésbé. A 2009/10-es tanévben általános egészségügyi technikusi szak nyílik. A Svetozar Marković Gimnáziumban ugyancsak általános szak nyílik, a villamosságiban a népszerű számítástechnikai szak van soron, a futaki Mezőgazdasági Középiskolában idén is mezőgazdasági technikusi, míg a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában grafikai formatervező szak nyílik. Ide kívánkozik, hogy Zentán ragaszkodtak az általános képzőművészeti szakhoz, ezért Újvidéken célszerűbbnek látták más szak beindítását.

– Idén indul a nyolcadik generáció az egészségügyiben, ahol immár hét éve folyamatosan általános egészségügyi nővér szak nyílik. A diákok igénylésére próbáltunk változást kieszközölni, azt, hogy évente más-más szak nyíljon, mint a Pupinban, ahol a rotációt szépen megoldják, de ezt nem tudtuk elérni az egészségügyiben. Mégis az általános irányzat nagy előnye, hogy csupán néhány vizsgával, nem túl nagy erőfeszítéssel még egy diplomára szert lehet tenni. Egy jó hírrel is szolgálhatok: a következő tanévben Temerinben – ahonnan az újvidéki magyar középiskolások jó része kikerül –, megnyílik magyar nyelven a banktisztviselőket képző közgazdasági mintatagozat. Ez a tagozat feltehetőleg nemcsak a helybeli, hanem a környékbeli diákok érdeklődését is felkelti.

És még valami: az újvidéki továbbtanulás nagy előnye, hogy több diákkollégium létezik: a Brankovo kolo, a Ferences-rendi diákkollégium, a VMPE alapította fiú- és leánykollégiuma, és ami nem kevésbé fontos, az árak egyaránt jutányosak.