2024. augusztus 17., szombat

Sors egy derűben

Lápon: szombaton bemutató a szabadkai Népszínházban
Jelenet az előadásból

A világgal kapcsolatos kérdéseihez keresett témát Nagypál Gábor, a kutakodás pedig Matei Vişniec drámáihoz vezette. A kortárs román szerző több művéből Gyarmati Kata dramaturgnak köszönhetően született meg az az abszurditás felé hajló, koncentrációt igénylő, új utakat kereső és kérdéseket felvető Lápon című előadás, amelynek bemutatóját szombaton 19.30 órai kezdettel tartja a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Soltis Lajos stúdióban.

Sors egy derűben. Ha mindenképpen meg kellene határozni a műfaját, akkor Nagypál Gábor, a darab rendezője szerint ez lehetne.

– Nem vígjáték, de belengi a derű. Nem humor, nem nevetés, hanem az a derű, amiben benne van valamiféle bölcsesség, ami arra tanít meg, hogy miként kezeljük a problémákat. Nem is tragédia ez az előadás, de nem is könnyed játék. Letisztult játékmódot követel. Mind a színészektől, mind a nézőktől figyelmet, koncentrációt követel. Nem az a dolog, hogy nézőként beülök és csak hagyom, hogy megtörténjen velem a színház. A nézőnek az egy óra 10 percet végig kell járnia a színészekkel. Reméljük mind többen meg tudják majd ezt tenni. Kicsit rendhagyó előadás lesz klasszikus értelemben vett sztori nélkül. Arról van szó, hogy van egy tered az életben, egy légköbméter, amit neked mint szubjektumnak ki kell töltened, de úgy, hogy ne lötyögj benne, és ne is feszítsd túl. Ki kell tapasztalnod, hogy mennyi helyed van, és törekedni kell rá, hogy eltaláld, mennyi helyed van – hallottuk a rendezőtől.

Öt színészt láthatunk majd a színpadon: Csernik Árpádot, Kovács Nemes Andort, Pálfi Ervin t, Szilágyi Nándort és Szőke Attilá . Ahogy azt Kovács Nemes, Pálfi és Szőke elmondták, jó érzés, hogy egy újfajta világot hozott el most Nagypál Gábor, és hogy ők élni is tudnak ebben a világban, új utakra léphettek. Jó értelemben vett közös játék részesei lehettek a próbafolyamat alatt, mert – bár nem minden ötletük realizálódhatott – teret kaptak a véleményük kifejezésére.