2024. augusztus 17., szombat

Megvan az engedély

A sikeres akkreditációs folyamat eredményeként megkapta működési engedélyét a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Tegnap délután vehette át dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkártól a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a működési engedélyét az alapstúdiumokra (tanítóképzés és óvóképzés) és a mesterképzésre. Az akkreditációs folyamat lezárásáról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy a karnak nem kell a továbbiakban is bizonyítania. Keresni kell a korszerű oktatás módszereit, a következő akkreditációig ezeket beiktatni, tudományos eredményeket kell felmutatniuk. Dr. Káich Katalin dékán elmondta: minden feltételt teljesítettek, a fakultáson immár megfelelő számú szakember oktat. Mint mondta, ezt volt a nehezebb megvalósítani, nem az oktatási programok kidolgozását. A szakemberhiány ugyanis nagyon sok esetben kerékkötője lehet a fejlődésnek.

Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkártól hallhattuk, hogy az akkreditációs folyamat bizony bonyolult eljárás. Miután a kar eleget tett a feltételeknek, a titkárságnak az a feladata, hogy még egyszer ellenőrizze a tanerő létszámát, a felszereltséget, a műszaki feltételeket, és csak ezután adható ki a bizonylat.

A kar még egy dokumentumra vár. Remélik, hogy a működési engedély segít majd abban is, hogy a kar az Újvidéki Egyetem 14. karaként önálló jogi személyi státust kapjon. A működési engedéllyel és az önálló jogi státust igazoló dokumentummal további utak nyílhatnak továbbképzések, oktatási programok szervezésére is, és az együttműködési hálózat további bővítésére. A tanítóképzőnek egyébként 11 intézménnyel van aláírt együttműködési szerződése.