2024. augusztus 17., szombat

Középtávú oktatási stratégia

Széles társadalmi összefogásra buzdít az MNT: bárki elmondhatja véleményét, javaslatait

Hamarosan az MNT honlapján és e-mailben is javaslatot tehet, véleményt nyilváníthat, ötleteket adhat magánszemély, civil szervezet, egyesület, intézmény, szakmai testület, tehát bárki a vajdasági magyarság oktatási stratégiájának kidolgozásával kapcsolatban, különböző szakmai fórumokon pedig lehetőség lesz bekapcsolódni a munkába. Ugyanis a VMSZ és az MNT embereiből megalakult egy vegyes bizottság, amely a közvélemény bevonásával középtávú oktatási stratégia kidolgozásba fogott, amelynek fel kell ölelnie a teljes oktatási, képzési rendszert az óvodától a felnőttképzésig.

A mintegy egy hónapja alakult bizottság tagjai – Soós Edit, dr. Korhecz Tamás, dr. Jeges Zoltán, Kucsera Géza, dr. Josip Lepeš – ezen a héten összeültek, gondolatokat vetettek fel, irányelveket fogalmaztak meg. Minderről Kucsera Géza nyilatkozott lapunknak.

– Megindult a statisztikai adatok gyűjtése, hiszen az eredményes munka egyik előfeltétele a pontos helyzetfelmérés. Tudnunk kell többek között, hogy hány településen van magyar tannyelvű oktatás, hány gyerekkel, a magyar gyerekek közül hányan járnak magyar tannyelvű iskolába, de a felmérés nemcsak az iskolákat, hanem az óvodákat is érinti: hol van magyar csoport, hány gyerekkel stb. Mindemellett a stratégia kidolgozásának elengedhetetlen részét képezi az olyan témákkal való foglalkozás is, mint például az anyanyelven tanulás fontossága, a szerb nyelvtudás tanulásának hatékonyabbá tétele, a diákotthonok kérdése. Hova kellene diákotthonokat építeni? Honnan és hogyan biztosítsunk minőséges tankönyveket? Milyen új szakokat kell nyitni a középiskolákban, hogy egyrészt munkához is jussanak a továbbtanulni nem akaró fiataljaink, de ugyanakkor a továbbtanuláshoz is jó alapot nyújtsanak? Hogyan lehetne megnövelni a magyar egyetemisták számát? Milyenek a kétszakos tanárképzés lehetőségei? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekszünk választ találni szélesebb társadalmi és szakmai összefogással. Ez csak néhány felvetett gondolat, ezzel kapcsolatban is várjuk az észrevételeket, javaslatokat, de természetesen új témák felvetésére is nyitottak vagyunk. Fontos kiemelni a jogi keretek pontos ismeretét, mert ez meghatározza a lehetőségeinket is, különösen a rövid távú teendők esetében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a stratégiának nem lehetnek olyan céljai, amelyek éppen a beszűkült törvényes keretek bővítését célozzák meg, de rövid távon az adott törvényes lehetőségeket kell sorban figyelembe venni – mondta Kucsera, akitől azt is megtudtuk, hogy szerdán a diákotthonok vezetőivel találkoznak.

Mint hallhattuk, a tervek szerint nyárra készülne el az oktatási és képzési stratégia egyik változata, ami persze még alakulhat. Érintenék az iskolahálózat ésszerűsítésével kapcsolatos kérdéseket is, és tekintve, hogy az országban őszre a racionalizáció újabb lépései realizálódhatnak, a stratégia ezen részét kell először konkretizálni.