2024. július 18., csütörtök

Baj van!

Tévéjegyzet

Doktor House ridegségével vetekedve jelentette be a napokban a magyar kormányfő, hogy baj van. Nem sokat tépelődött, inkább hatásszüneteket tartott, helyezkedett, pózolt, úgy ahogyan ő tud, de bevallotta: baj van. Hogy erre mások már rég rájöttek? Talán ezért maradt el a sokkhatás és lépett működésbe a House-effektus. Minket már semmi sem lephet meg, főleg nem a magyar kormányfő, de attól tartok, ebben a kérdésben országhatárok sem léteznek.

Szinte nagyobb volt a felhorkanás a többé-kevésbé nemzeti ügynek tartott Eurovíziós Dalfesztivál országos döntőin, mint az ország sorsdöntő kérdéseiben. Egyesek hangos megdöbbenésüknek adtak hangot, mások csak meglepődtek, míg ismét mások megkönnyebbültek a magyarországi döntő (talán) végleges eredményén. Rövid idő alatt ugyanis ketten visszaléptek a májusi moszkvai döntőtől, majd a hét elején megszületetett a harmadik döntés: a magyar induló Ádok Zoltán lesz. Az interneten (eurovision.mtv.hu, vagy a You Tube-on) megtekinthető, meghallgatható dala.

Nem kellene meglepődni azon, hogy egy könnyűzenei berkekben alig ismert balett-táncos, és énekes képviseli az országot. Ez magában még nem baj, a dal viszont olyannyira lerágott csont (kezdeti diszkóritmus), hogy – mint a fiaim mondanák –, az már fáj. Szóval, baj van ezen a téren is. A megjelenéssel gondolom nem lesz gond, hisz Zoltánnak nem csak táncos lábai vannak, hanem egészen szimpatikus megjelenése is. S ez nem mellékes, mert a sztereotípiához illeni kell, – főleg – ilyen helyen.

Eddig Magyarországot hivatalosan először Bayer Friderika képviselte a versenyen 1994-ben, Dublinban, s mindjárt a negyedik helyen végzett. Azóta is ez a legjobb magyar eredmény. Sem a V.I.P., sem Charlie nem aratott sikert, ezután sokáig nem is indult magyar versenyző. 2005-ben jött a Nox, a 12. helyig jutott, majd 2007-ben Rúzsa Magdi a kilencedik lett. Tavaly Csézy még a döntőbe se jutott be. Az utóbbi években Szerbia jóval nagyobb sikereket jegyzett, elsősorban a keleties folk hangzásnak köszönhetően. Még nem dőlt el, idén ki képviseli az országot. A döntőt, mely március 7-én, 8-án lesz, a hagyományoknak megfelelően az SZRT közvetíti. Szavazni is lehet majd, így jóval nagyobb társadalmi hangsúlyt kap, mint Magyarországon, ahol zsűri dönt az ország képviselőjéről. Azért itt is van felhajtás, miután az újvidéki Nataša Bekvalac visszalépett a fellépéstől, s ezzel egy-két hetes csámcsogni valót szolgáltatott a sajtónak. Szóval, azért itt még nincs nagy baj.