2024. augusztus 17., szombat

Amikor a film visszasúg

Megkezdődött a kortárs magyar filmek hete Vajdaság nyolc településén

Makk Károly filmrendező és Ozorai András producer is tiszteletét tette Szabadkán, a Kortárs magyar filmek hete a Vajdaságban elnevezésű program megnyitóján. Az Így, ahogy vagytok című Makk Károly-film vetítése után a közönségnek alkalma is adódott arra, hogy az alkotás készítőivel beszélgessenek. A film főhőse a város új polgármestere, aki megpróbál leszámolni a korrupt városvezetőkkel, a sikkasztó, csaló, pénzmosó és gyilkoló gengszterekkel. Végül a szerelemből fakadó féltés intézi el a dolgokat két pisztolylövéssel: Szandra, a polgármester kedvese lelövi az egyiküket, csakhogy a szerelme ne keveredjen közéjük. Ám amíg eddig eljutnak az események egyre bonyolódó szálakkal, előbukkanó újabb és újabb információkkal eltussolt esetekről, fel-fel bukkanó „vajon mit tudhat” emberekkel találkozunk.

– Volt egy olyan verzió, hogy az elején már tisztán tudatjuk a nézővel, hogy ki kicsoda. Aztán mégis azt az utat választottuk, hogy a dolgok közben és utólag derüljenek ki, ezzel is fenntartva az állandó feszültséget, az érdeklődést. Az elején úgy képzeltük, hogy a polgármester majd megmutatja, milyen klassz. De ez sehogy sem akart így alakulni. Aztán azon gondolkodtunk, hogy ő is beolvadjon-e, de az ilyen meg nem hős. Aztán kezdtünk foglalkozni a szerelmi szállal. Ez úgy van, hogy ha már félig kész egy alkotás, akkor súg nekünk, hogy itt és itt javíts még rajtam, alakíts még – mondta Makk.

Ahogy azt a Makk Károly elmondta, a legalapvetőbb probléma a korrupció. Van, aki harcol ellene, van, aki magas fokon űzi, van, aki azt mondja: ez egy játék, hát játsszunk. Ez utóbbi állásponton van a film polgármestere is.

A produkciónak nagy neveket felvonultató szereplőgárdája van. Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Csányi Sándor, Szabó Győző, Törőcsik Mari stb. Ozorai András producer elmondta: a film kevés pénzből készült, eredetileg tévés produkciónak, s végül mozifilm lett belőle. A színészek is igen drágák... De megnyerni nem volt nehéz őket.

– Csányiék örültek, hogy itt nem hősszerelmest kell alakítaniuk. Élvezték, hogy másfajta szerepük van, mint az, amit eddig megszoktattak velük. És elolvadtak, amikor megtudták, hogy Törőcsik Marival játszhatnak együtt. Egy képben lenni vele nem kis dolog – hallottuk a rendezőtől, a producer pedig még hozzá tette: meg Makkal dolgozni sem semmi.

Szabadkán a vetítéseknek a Lifka Sándor Art Mozi ad otthont, az intézmény négy éve társszervezője is a rendezvénynek. László Edit igazgatónő elmondta, az elmúlt két és fél hónapban, amióta a felújított Lifka-épület mozitermébe várják a nézőket, nőtt a a látogatottság, a filmhét iránt pedig mindig is nagy volt az érdeklődés, még ha nem is telt házas minden vetítés. A vajdaságiaknak sokat jelent ez a rendezvény, hiszen ezeket a legújabb magyar alkotásokat csak Magyarországon nézhetnék meg. Mint hallhattuk, a mozi tervei között szerepel rendszeresen magyar filmeket is vetíteni.

A 40. és 41. Magyar Filmszemle alkotásaiból válogatott filmeket ezen a héten Szabadkán, Magyarkanizsán, Topolyán, Kishegyesen, Újvidéken, Zentán, Nagybecskereken és Csókán láthatják a mozikedvelők. Bővebb információkért az www.alifka.org honlap böngészhető.