2024. szeptember 3., kedd

A tengeren nincsen sár

Bemutatók, vendégelőadások a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál

Mezei Zoltántól, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata társulatigazgatótól megtudtuk, már elkezdődtek A tengeren nincsen sár című darab próbái, amely James Cain A postás mindig kétszer csenget című regényét felhasználva készül, bemutatójára a Jadran Színpadon kerül sor. Brestyánszki Boros Rozália dramaturg – együttműködve az előadás rendezőjével, Kovács Frigyessel – bizonyos értelemben teljesen új darabot varázsol belőle. Mezei Zoltán azt is elmondta, hogy jó színházi gondolkodásra vall, ha a társulat egy ilyen befutott darabhoz is hozzá mer nyúlni, és azt a saját képére igyekszik formálni. Megteszi ezt akkor is, ha kockáztatja, hogy kevesebben nézik meg a kevésbé hangzatos cím miatt.

Kovács Frigyes a darab kapcsán a következőket osztotta meg velünk: – A kamaradaraboknak lehet csak igazán művészi jelentőségük és üzenetük, ráadásul egyes színészekkel nagyon szívesen dolgozom. A postás mindig kétszer csenget egy univerzális bűnügyi játék. Attól félve, hogy a darab nem jól kommunikál a nézőkkel, elhatároztuk, hogy átírjuk. Ehhez asszisztáltam, és végül megszületett ez a darab.

Brestyánszki Boros Rozália elmondta, hogy a darabbal valójában csak az volt baj, hogy nem azt a világot hozta, amit szerettek volna bemutatni: – A szereplők és az előadás váza megmaradt. A helyszínen, a figurák jellemén és a darab mondanivalóján változtattunk. Most sokkal kevesebbet szól a krimiről, viszont vajdasági miliőbe helyeztük, egyértelmű jelzések nélkül.

A társulat másik tervezett előadása színészi kezdeményezésből fakad, hasonlóan, mint tavaly az Adieu Bandi. Bernard Slade Különleges alkalmak című darabjának bemutatójára a Soltis Lajos Stúdióban kerül sor az évad vége felé. Az alapművet ez esetben is Brestyánszki Boros Rozália írta át, az ötlet pedig Kalmár Zsuzsától származik.

Vendégelőadásokra is sor kerül e napokban. Ma este a Soltis Lajos Stúdióban Magam talán középre állok címmel Bicskei Zsuzsanna Pilinszky-, holnap pedig önálló estjét láthatja a nagyérdemű. A budapesti Bárka Színház március hetedikén lép fel Slawomir Mrožek Mulatság című darabjával, amelynek 250. reprízét ünneplik. A jövőben arra is sor kerül, hogy az Újvidéki Színház és a Népszínház bemutatókat cseréljen.