2024. augusztus 17., szombat

Lángok a jégen

Mire készülnek a fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek?

Izgalmas és hasznos programokat szerveznek a szabadkai civil szervezetek a fiatalok számára. Holnap a Hot party on ice megmozdulás során 19-től 21 óráig civil szervezetek mutatkoznak be, majd ezután a korcsolyapályát korcsolyázók, tűzzsonglőrök és dobosok veszik birtokukba. A szervező a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói önkormányzata.

Az Ifjúság és ökoélet elnevezésű civil szervezet régi álma vált valóra a Pannon újraegyesítés nevű programmal. Hasonló érdeklődésű civil szervezetek képviselőivel találkoznak a hétvégén. Érkeznek vendégek Újvidékről, Pancsováról, de Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Romániából is. Most ismerkednek, augusztusban pedig már az aktivisták is jönnek az akkor megrendezendő háromnapos konferenciára.

A szabadkai Regionális Ifjúsági Iroda két programot tervez márciusra. 6-án és 7-én pályázatíró képzést tartanak mindazok számára, akiknek van valamilyen ötletük, de nem tudják, hogy is lehetne megvalósítani. Március 20-án és 21-én pedig a szexualitás történetéről hallhatnak az érdeklődők, majd szakemberek segítségével a szexuális tabuk és előítéletek megdöntéséért tesznek a Csevegjünk a szexről! elnevezésű program során. Az iroda a Szabadegyetem második emeletén található. Ott lehet érdeklődni a programjaikról.

Március 13-án újrahasznosítható anyag felhasználásával műhelymunkát szervez gyerekek és felnőttek számára a Forest Dump. 16–18 óráig a gyerekkel, 18–22 óráig pedig a felnőttekkel foglalkoznak a Format C:lubban. Ugyancsak az Ifjúság és Ökoélet szervez ifjúsági csereprogramot az ökológia és média témakörben március 16-tól 24-ig. Albániából, Csehországból és Magyarországról érkeznek fiatalok a Zöldnek lenni nevű programra, hogy műhelymunkák formájában arról tanuljanak, miként lehet a médiát használni az környezettudatos életmód népszerűsítésére. Ugyanezen szervezet hirdetett pályázatot fiatalok számára Hogyan és hova tudnál elutazni Európába 200 euróból? címmel. Aki erre a kérdésre válaszolva sikeresen kidolgozza az elképzelését, megnyerheti az említett összeget.

Az AIESEC nemzetközi hallagatói szervezet szabadkai irodája szintén műhelymunkát szervez Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Macedóniából érkező fiatalokkal a szabadkai általános iskolások számára, akiket szelektív hulladékgyűjtő akcióra buzdítanak. A verseny március 15-és és április 16-a között zajlik, a hulladékból befolyó összeget a diákok megajándékozására fordítják.